review of my course 私のコースの見直し

hye ! sepanjang semester break memang nak menghabiskan masa dgn berblogging...x tau nak story pasal apa..i've no idea at all..but, tiba2 terfikir nak update pasal the course i've been taken at uni. well, i think it more better than the ridiculous story..right? hihi !
alright my course actually tidak lah sehebat budak medik, engineer whatsoever...kan, biasa2 ja :) unexpected, tpi terima ja la kan... if you read at the sidebar, i think u're already know about my course..
course aku ni actually x lah femes amongs local university...but it most famous amongs international university like UK and US. mostly UK laa..sebab #international #relation ni lahir dari english school which is UK. like london school of economic, newcastle, birmingham..dkt malaysia pun apa kurangnya kan..pernah juga berangan-angan nak smbung master kt UK as a birthplace of this course..hehehe ! angan2 ja tu..





agak susah juga course ni..indeed ! because this course studied about interaction amongs states, political economy, human right, security, global, terrorism dan banyak lagi isu2 yang melibatkan aktor negara dan bukan aktor negara. dulu, aku memang jarang tengok berita, lebih-lebih lagi politik antarabangsa, macam isu nuklear iran, taliban, isu di india-pakistan, NATO, kesatuan eropah, syriah, perang itu perang ini...
now they're my bestfriend ! i not a bright student...but as a student i tend to give more effort and across border..cehh ! really...now aku sudah jatuh sinntaaaaa dengan isu di timur tengah..hehe !





i'am not a kind of person yang sibuk ambil tahu hal2 yang berlaku dkt dalam dunia global ni..but now, i've to. don't be suprised...instead from read the local news, i'am also challenge myself untuk berkenalan dengan berita2 dari luar negara..like, ' what happened in US currency? ' why US against the iran's nuclear? ' restriction economy of iran ' and macam2 lagi...memang pening k ! time final exam pun i just answered what i know but unsatisfied..indeed ! because i made wrong...





sukar macam mana pun NEVER give up..this course is very interesting and it's a ticket for you study abroad and get interesting job like DIPLOMATIC OFFICER. i know it's very difficult. sebab nak jadi diplomatic officer ni kena lalui perbagai ranjau dan duri..cehh ! i heard the exam very difficult, difficult k difficult...haha !
for me, it's one of my wishlist, but, you can be a lecturer too..that's why i said get a MASTER of IR. hihi ! macam tutor aku cakap..DEGREE IS SCATTERED.., but if you had master the uni will find you. i don't know the true extent, but what i experienced..my secondary teacher already finished his master in LOCAL uni, and he got offer to be lecturer..hehe ! that's why..i think IR is my platform to be outstanding..
tidak dinafikan memang akan ada suara2 hantu yang cakap ' belajar tinggi mana pun dekat dapur juga akhirnya ' ' belajar tinggi2 pun menganggur juga akhirnya '
aku juga merasainya..but, for me..it maybe will be happen and it maybe discontinuous..banyak2 lah berdoa semoga cepat dapat kerja yang baik dan halal...aminnn !




#internationalrelation is about world structure..power..and security. bermulanya pada abad ke 18 struktur dunia as multipolar..kemuadian di ikuti unipolar di mana Britain menjadi kuasa dunia . dan bermulanya struktur baru iaitu bipolar pada abad ke 19..iaitu dicorakkan oleh perang dingin..sehinggalah kejatuhan soviet union yang menjadikan dunia sekarang berwajah unipolar di mana US sebagai kuasa dunia dan hegemoni.
interesting x ?? kah sudah pening...hahaha !
semua ni adalah international relation studied...tidak semestinya the career prospect is about politician. tolong jangan salah anggap..u can be anything because it's global. kecuali sainstis, engineering..ahh itu memang sah2 la x boleh kan..

OMG ! i think i was over do it...haha ! dah macam nak buat assignment kan..pleasss i hate assignment..kihkihkih !
 least but not last, kenapa kena ada tulisan jepun dekat tepi tajuk tu? actually, i just put it as my practical learning..because aku ambik bahasa jepun kat uni..so, anywhere I put my finger, paper or keyboard..don't forget to do the japanese character..as a practise..,hehe !

so so so...it end up here, thanks for reading !

18 comments:

  1. watashi wa shaila des..hahaha...good..nice sharing..^^

    ReplyDelete
  2. hm. ee nanti tak tahu lagi nak ambik course apa =)

    ReplyDelete
  3. course ape pun yg amik, tak kisah. juz dah amik, be master on it. alamak dorg speak jepun. sory x paham. bye. hhe

    ReplyDelete
  4. salam. dah siap dah tutorial letak background chat :) http://cutiefany.blogspot.com/2014/01/tutorial-letak-background-cbox.html

    maaf comment kat sini

    ReplyDelete
  5. Xkisah cos ape2 pum, asalkan kita ada niat nak belajar tu dah bagus. Anyway good luck dear. Done follow sini & salam perkenalan :)
    http://tieysmilez.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. saya amek akaun je. dulu masuk matrik amek sains stop. sbb xley blaja. terus behenti n amek kos lain. huhu

    ReplyDelete
  7. nice post...singgah sini n follow miey...

    ReplyDelete
  8. cos yg mencabar..huhu..
    tw sy singgah sini balas kunjungan awk n follow skali =)

    ReplyDelete
  9. indeed :) tq yah will follow your own

    ReplyDelete