BAWAL or TUDUNG EXPRESS

hye everyone.. !
tiba2 pula aku mau cerita pasal tudung ataupun shawl, bukan tudung saji yeee :p
well, before this i was thankful to god kerana dengan hidayah NYA aku sudah mulai bertudung. bukan nak cakap selama ni totally free hair..pernah dengar " dua alam " ??? maksudnya kejap bertudung kejap free hair. and that's me in past. now, aku dah bertudung sepenuhnya..syukurlahh nak.. *kata org tua2 :D

alright, uolls prefer which one, shawl or tudung express ??? kalau dulu2 kan time remaja remeji cehh ! time sekolah menengah lah..aku prefer pakai bawal or shawl. tudung express ? yaiii tidak akan okeyyy, nanti nampak macam makcik2 pula..hmm !

ahh..itu perspektif aku asal tiap kali my mom suruh try pakai tudung express..NO WAY ! I'AM YOUNG OKEYY..TAK MAIN LAH TUDUNG EXPRESS NI NANTI NAMPAK MACAM AUNTY2 PULA.

Itu dulu k. sekarang bila dekat UNI umur pun dah makin meningkat, sel2 otak pula semakin berkembang *mcm iklan susu budak pula* aku try la pakai tudung express ni..but pemilih juga k, i'll wear yg materialnya chiffon k.

guess what ? i'am look matured and cantik k...bukan maw puji diri sendiri,  tapi kan kita berhak puji diri sendiri..ehh ? hahaha !
my mom pun cakap ' tidak lah juga nampak macam makcik2, ok ja..masih juga nampak macam ORANG '
ehh mom, ofcourse lah i'am human...
balik2 aku tengok muka dekat cermin...ok kah x aku dengan tudung ni ? sesuai kah tak ? hmmmmm
so i'am thinking...lagi senang, lagi selesa, x payah risau kalau ada ribut, tsunami sekali pun..berbanding tudung bawal kan..asal kena tiup angin sikit..cepat2 tengok cermin..kot kot..biut kah kan...

so sekarang ni, i just wear shawl and tudung express...bawal ?? hmm..jarang sekali..
sebab kalau pakai tudung bawal kan..especially time bersiap nak p class..hampir berjam-jam juga lah menghadap cermin, lipat mcm ni nampak mcm bulat, lipat mcm tu pula nampak mcm segi empat, lipat begini pula nampak mcm ultraman, doreamon lah, haiihh ! waste my time...
so when i wear the tudung express or shawl sekejap ja. kalau shawl, just lilit ikut keselesaan masing2, asal jangan lilit mcm mummia sudah...kang x bernafas pula mcm orang strok kan..kadang- kala tak payah ion depend dengan cotton shawl tu, kalau satin better ion lah kan...nanti orang cakap kau baru jatuh gaung kah apa....
kalau tudung express lagi senang, ion sikit ja, x payah lilit2...pasang dekat kepala terus, muka kita sentiasa terbentuk kan...

so far bagi aku shawl dengan tudung express sesuai sangat...x lah mcm makcik2, but for me..okey lahh sesuai dengan my age kan..sweet 21..hihi !
barulah nampak mature and bergaya kan..lecturer pun tengok kita x mcm budak sekolah menengah..sesuai dengan status budak UNI.
sekarang aku tengah mengumpul koleksi shawl and tudung express chiffon..my mom sokong 100%
she's like to see me like woman not teenager. hehe

alright..these are my photos with shawl and tudung express...













ah yg bawah ni tudung express..my mom suka tengok i pakai tudung mcm ni... *woman katanya*





okeyy..for me..if i comfort with it i'll wear it...asal tutup kepala kan..if u selesa mau guna tudung saji kah, tudung belanga sekalipun..terpulang k..hahaha  ! *joke

okeyy aku selitkan sikit muka aku guna tudung bawal, mcm kanak2 riang..haha !




                                                  maafkan hamba kalau terlebih riang..haha !
                                                                        
                                                                          KBAII


COFFEE or MILO ? コーヒーやミロ






so cute...is't ? i mean that cup..not me, but if u say i'am cute..arigato gozaimas ! hehe !
tiada angin tiada ribut, kenapa aku makin rajin update blog ni ? buang tabiat kah...sebelum ni i'am a garfield, tau makan tidur makan tidur, attend the class, then after class masuk library...konon2 budak nerd yg so cute and skema plus ulat buka and bakal dapat anugerah dekan. hakikatnya aku datang p library after class looking for the best and safe place to SLEEP. SLEEEEPPPPPP ! i love it. selalunya aku akan berlayar di area koleksi perdana atau nobel. dengan air cond yang ala-ala berada di LONDON ( cehh, mcm pernah pegi london) tambah lah nyenyak tidur kt library tu.

well, my post is not about sleeping in library, but i just want to share about coffee and milo. eh url blog pun KOPIKAMILO kan..hahai !
actually, in the past i was crazy with coffee...lebih2 lagi kena pada waktu sejuk. i think coffee is the best and PASSION, tak gituuu ? hehe !
everyday i'am enjoying the coffee..about 2 or 3 time per day. yess i know it's not good because too much caffeine right ? but what can i do, i was addicted..ADDICTED..ADDICTED..ADDICTED ! but my mom  should proud of me, because i was addicted to coffee not DRUGS..kan kan kan...
until i have been in university memang tak kan terpisah dengan MR. COFFEE. instant pact tu kan, memang every night lah aku akan ambik, kalau habis..aku bancuh lagi...
on morning, i rarely having breakfast if my class on 8 AM. beli coffee dekat machine ja, masukkan RM1 then take and go.
why i love coffee so much ? because i feel warm and pleasant. but mostly i got coffee on midnight and rainy day...

TAPI, lama-kelamaan...i'am feel dizziness, headache , and lazy ! what's wrong with me ? x boleh jadi ni...tiba2 pula sakit kepala tiap kali aku minum coffee..arrgghh ! get it..maybe it's too much caffeine in my body. so aku decide tuk stop minum coffee.

THEN, i switch to MILO. before this, i don't like milo. kenapa ? tambah lah aku berlayar ke lautan cina selatan, lautan sulu, lautan pasifik kalau aku minum milo. haha !
ternyata salah sekali iklan dalam tv tu..MILO GIVE YOU ENERGY ! energy apa nya..energy mau tidur adalah. semangat mau tidur semakin berkobar-kobar. hmm ! sekarang ni aku tengah membiasakan diri dengan milo ni. kalau kat uni, lepas isya' time mau study, i take a milo. mau tengok mampu bertahan lama kah atau belum sempat buka buku sudah berlayar. but, as you know i'am not sleepy uolls...buka buku lama mcm mana pun..mata still boleh bertahan. mungkin sebab aku dah tidur petang kot. kalau aku x tidur petang memang conform malam mengantuk, hanya bole study dalam 1 jam, tambah lagi minum milo, hanya boleh study 30 minit kot...hahaha !

now i tell you, i was addicted to MILOOOOOOOOO !
lepas ni hopefully, x da lah masalah yg timbul, sakit kepala kah? pening kah ? whatsoever...
kalau ada juga, mungkin aku akan switch kepada SUSU. ala tomey nya...anak mommyyyy minum susu..
susu DUGRO, HAHAHA !

DOWNTON ABBEY

downton abbey is my favourite drama on DIVA UNIVERSAL 702. the first series in late 2010. but i'am starting watch this drama on series 3 which is in 2012-2013. memang best sangat, because i love this kind of story like princess story, full of history, classical, living in a castle..oh really ! i love it..now coming up next is downton abbey season 4 on THIS FEBRUARY. huhhh ! can't wait to find out..hihi !
downton abbey is a british period drama. what i know..in UK the series 4 is already showed. but is asia series 4 is airing on this february. believe me you will fall in love with this drama :) x maw cakap banyak, if you want to know deepen about this drama klik here downton abbey

jom cuci mata with DA posters :)


























as you know, this downton abbey drama is taking place in HIGHCLERE CASTLE ENGLAND. memang sangat cantik highclere castle ni..pengembaraan drama downton abbey totally dalam istana ni..highclere castle is one of england's most beautiful victorian castle. i hope one day i would be here...cehh ! because LONDON is one of my inspired country... alright jom tengok sini highclere castle





i'am looking for downton abbey dvd series...ada x ? because i don't have much time to spend in front of tv. semester break dah nak habis..kat hostel mana ada tv wehh..lagi2 astro..haha ! youtube? not much better..

PRIME MINISTER AND I

i'am not fanatic on KPOP. because i don't understand what did they sing totally. what i know just typical word as greeting words like ' annyeong ' . i'am have been watching many korean drama but depand on the plot of that story. #funny #romantic #horror #action yes i did. like IRIS II, CITY HUNTER, MY PRINCESS and whatsoever. i'm an elector. i may choose which drama i want to watch. usually i'll look up the actors or actress first. then, i'll take a look on the total of its episode..i'am glad if its only 16 episodes or maybe 20 episodes. but if  it's 24 episodes i'll consider to watch. now i just want share the drama i've been watching.

PRIME MINISTER AND I

what is all about ?
is about a young lady as a scandal reporter given a task to interview the personal life of prime minister. eventually she got involve in scandal issues with that prime minister and decided to marry the prime minister because of her father that want to see his daughter getting married before he died. she also did the decision to bar the resignation of prime minister. in other words to help the prime minister. day after day, she noticed that she was already fall in love with the prime minister while the children (prime minister's child) already begun to like her. what's the next ? how about the prime minister ?
don't forget to watch the next episode..i'am also can't wait to find out..

i like yoona that's why i watch this drama, also the hero which is as a prime minister i hve seen before this on IRIS II.

#funny #romantic











CHILDREN AND GLOBALIZATION

ANAK-anak diibaratkan sebagai kain putih. Mencorakkan anak- anak ialah tugas dan tanggungjawab ibu bapa. Keadaan sekeliling serta pengaruh kawan dan rakan sebaya juga merupakan pembentuk kepada peribadi, perwatakan dan gaya hidup anak-anak. Apabila anak- anak tersilap dicorakkan akan menjadi masalah kepada ibu bapa.

as you now..globalization was occurred in this era with more vibrant and sustainable development. how it's spreaded ? certainly by the ICT force like social network. but today i don't mean to elaborate the effect of globalization on economic, politic ,  but i'll emphasize the effect of globalization on children. in other words the effect of social network on children.

how can i expect to write this issue on my blog ? while i was on vacation at my hometown , i was suprised when i saw a child about 9 years old hold a smartphone. actually it's not the first time, i have been seen that kind of children with smartphone much before this but at city. now i thought the globalization was spread much than i expect. yes i admit it's good for people because the sophistication will help their daily lives, like the says ' dunia tanpa sempadan ' and ' langit terbuka ' . BUT, in term of growth on children , i think parents should not let their children involve in social network since they were children and primary schooling. if the reason is available for the children look up for information and lesson, absolutely NOT TRUE !. the task to look up the information and lesson is on the TEACHER. what we called, GIVE AND TAKE. given by teacher and taken by pupil . unlike in university there is no such give and take. so, can you make comparison, why parents should not let their children involve in social network ? For me, just enough for the games.

more bad influence on their environment and interfere the growth of children to be educated with good values. the children should be close up with tradisional manner and values. NOT SOCIAL NETWORK.
because it's the beginning for them to face borderless world in future and be a next generation with more values and can distinguish which good or bad.

progress of internet is one of aim in globalization. we know that internet spread more information either is't good or bad. in the bad side, like pornography. this is serius issue . as we see on social network or news, how could the children started misbehaving , hurl abusive words ? i had experienced about this situation, children hurl abusive words. where did they learn it? from they parents ? not is't ?
absolutely from the social network, the movies they have been watch , and so on.

just a question, when your child that aged below 10 years old want to make social account like facebook, could you approve it ?
i have yet to become a mother and i have no little brother or sister but in my view there is no reason for parents to approve that kind of child to get involve in social network. because i was worry about they growth and environment.

just to conclude it, globalization is good for economic but not really on social especially CHILDREN. the best way for their growth is tradisional manner and values rather than approach them with stupid social network.

'we want the next generation come out with more values'

thanks for read :)

review of my course 私のコースの見直し

hye ! sepanjang semester break memang nak menghabiskan masa dgn berblogging...x tau nak story pasal apa..i've no idea at all..but, tiba2 terfikir nak update pasal the course i've been taken at uni. well, i think it more better than the ridiculous story..right? hihi !
alright my course actually tidak lah sehebat budak medik, engineer whatsoever...kan, biasa2 ja :) unexpected, tpi terima ja la kan... if you read at the sidebar, i think u're already know about my course..
course aku ni actually x lah femes amongs local university...but it most famous amongs international university like UK and US. mostly UK laa..sebab #international #relation ni lahir dari english school which is UK. like london school of economic, newcastle, birmingham..dkt malaysia pun apa kurangnya kan..pernah juga berangan-angan nak smbung master kt UK as a birthplace of this course..hehehe ! angan2 ja tu..





agak susah juga course ni..indeed ! because this course studied about interaction amongs states, political economy, human right, security, global, terrorism dan banyak lagi isu2 yang melibatkan aktor negara dan bukan aktor negara. dulu, aku memang jarang tengok berita, lebih-lebih lagi politik antarabangsa, macam isu nuklear iran, taliban, isu di india-pakistan, NATO, kesatuan eropah, syriah, perang itu perang ini...
now they're my bestfriend ! i not a bright student...but as a student i tend to give more effort and across border..cehh ! really...now aku sudah jatuh sinntaaaaa dengan isu di timur tengah..hehe !





i'am not a kind of person yang sibuk ambil tahu hal2 yang berlaku dkt dalam dunia global ni..but now, i've to. don't be suprised...instead from read the local news, i'am also challenge myself untuk berkenalan dengan berita2 dari luar negara..like, ' what happened in US currency? ' why US against the iran's nuclear? ' restriction economy of iran ' and macam2 lagi...memang pening k ! time final exam pun i just answered what i know but unsatisfied..indeed ! because i made wrong...





sukar macam mana pun NEVER give up..this course is very interesting and it's a ticket for you study abroad and get interesting job like DIPLOMATIC OFFICER. i know it's very difficult. sebab nak jadi diplomatic officer ni kena lalui perbagai ranjau dan duri..cehh ! i heard the exam very difficult, difficult k difficult...haha !
for me, it's one of my wishlist, but, you can be a lecturer too..that's why i said get a MASTER of IR. hihi ! macam tutor aku cakap..DEGREE IS SCATTERED.., but if you had master the uni will find you. i don't know the true extent, but what i experienced..my secondary teacher already finished his master in LOCAL uni, and he got offer to be lecturer..hehe ! that's why..i think IR is my platform to be outstanding..
tidak dinafikan memang akan ada suara2 hantu yang cakap ' belajar tinggi mana pun dekat dapur juga akhirnya ' ' belajar tinggi2 pun menganggur juga akhirnya '
aku juga merasainya..but, for me..it maybe will be happen and it maybe discontinuous..banyak2 lah berdoa semoga cepat dapat kerja yang baik dan halal...aminnn !




#internationalrelation is about world structure..power..and security. bermulanya pada abad ke 18 struktur dunia as multipolar..kemuadian di ikuti unipolar di mana Britain menjadi kuasa dunia . dan bermulanya struktur baru iaitu bipolar pada abad ke 19..iaitu dicorakkan oleh perang dingin..sehinggalah kejatuhan soviet union yang menjadikan dunia sekarang berwajah unipolar di mana US sebagai kuasa dunia dan hegemoni.
interesting x ?? kah sudah pening...hahaha !
semua ni adalah international relation studied...tidak semestinya the career prospect is about politician. tolong jangan salah anggap..u can be anything because it's global. kecuali sainstis, engineering..ahh itu memang sah2 la x boleh kan..

OMG ! i think i was over do it...haha ! dah macam nak buat assignment kan..pleasss i hate assignment..kihkihkih !
 least but not last, kenapa kena ada tulisan jepun dekat tepi tajuk tu? actually, i just put it as my practical learning..because aku ambik bahasa jepun kat uni..so, anywhere I put my finger, paper or keyboard..don't forget to do the japanese character..as a practise..,hehe !

so so so...it end up here, thanks for reading !

12月のアクティビティ (activity with classmate)






time mau habis sem lah baru sibuk maw beriadah...haiihh ! time exam pula tu..nevermind, sekali sekala keluarkan peluh...
last aku aktif dalam mendaki bukit time pergi banjaran crocker...lepas tu, x pernah lagi panjat sana sini, bila masuk uni..tiba2 pula buang tabiat mau mendaki the highest peak dkt uni..memang best, tapi memenatkan..balik pula time maghrib nasib x kena sampuk jin...hihi ! nak sampai dekat peak ni, ofcourse masuk hutan kan...nasib xda pacat, ular, monyet, harimau, gorilla..whatsoever...hahaha ! tapi makhluk halus memang ada...hehe !
the girls above are my  classmate #internationalrelation . xdalah best sangat dkt peak ni..tapi scenery memang cantik lah..nampak lautan yang bergelora..i'am not sure how long to reach here, but maybe around 500M. jalan licin pula tu...nasib x bergolek-golek macam dalam filem hindustan..hihi !
ini baru peak dkt uni...sudah surrender..belum lagi gunung kinabalu...haiihh !
but, at least keluar peluh..kalau asyik terperap ja dlm bilik boleh gila aku...haha !









part ni aku paling suka..main masak2..wahh rindunya zaman kanak2...hihi !
lokasi dkt bilik aku..
sponser by zara (segala periuk belanga and peralatan )
chef yang terlibat... #fara #zara
aku ? aku tolong tengok and tolong habiskan...hehe !
first mau buat tomyam...oleh kerana kebijaksanaan si #zara tidak memasukkan pati tomyam masa nak bayar items dkt kaunter..x dpt la buat tomyam..nasib ada pati ayam, dapat la juga buat stim ayam & seafood.
boleh tahan sedap juga la..well, bila sumandak memasak beginilah hasilnya..hihi ! boleh sudah masuk masterchef ni...
harum semerbak bilik aku...


old man

#MATURED
#ROMANTIC
#UNDERSTANDING
#GUIDER
#RESCUE
#EXPERIENCED
#LIMITED

#fact - i love people that i can't have...get it ???
this thing was reflected to me...so sad
nevermind...i'll take care of it..good bye OLD MAN !

comeback !






annyeong ! kon'nichiwa ! what's up......
wahh lama nya x curhat sama blog..sejak bergelar student uni, hemhem !
misi membalas dendam sepanjang cuti sem, update blog sampai termuntah-muntah...eiiiii !
apa yang jadi dgn blog aku hanya tuhan saja yang tahu...so sad ! terbengkalai..hihi !
now i'am back tuk buat bodoh dengan cerita-cerita yang buang tabiat...? okay just wait and see..

btw its not too late to wish HAPPY NEW YEAR ! sorrylah aku ketinggalan sedikit..haha !
kon'nichiwa ichigatsu 2014 ! ! !
i will come out with latest stories..emotion..and horror ! haha ! don't be suprised...ini adalah misi membalas dendam instead i wanna watch the drama i just listed..bcoz bila masuk uni balik, kena focus study dah..
so, fill up your semester break with anything...but don't forget to study a little bit about your upcoming subject on next semester...alright  :)