AIDILFITRI 2014

assalamualaikum...

i wanna share my EID collection. actually..tidak lah terlalu meriah..biasa2 sahaja. for me apa yang penting time raya ialah MAKANAN. i dont care laa baju korang blink-blink kah...ak punya baju raya biasa2 ja..as long as i feel comfort with that. mcm yang aku cakap tadi...most important is FOOD. HEHE ! satu minggu aku just beraya di rumah sendiri, pagi petang malam...makan ja kejoooooo...miahahaha ! i just take selfie dgn family..x beraya pegi mana pun..But, raya kesepuluh baru aku sibuk pegi beraya..orang semua sudah start kerja...maklumlah cuti aku 2 bulan..so x payah mau gelojoh sangat..HEHEHE ! okay guys lets take look..iam one that wearing dress & shawl.













that girl is my bestfriend..i went to her house on 10 Eid. we love selfie & gossip...miahahaha ! she is USTAZAH. sejuk perut ibu mengandung..hihihi !


my friend too when i was form6. aku suka sangat mai rumah dia...sebab ada TV besaq betoi..ngehngeh ! loghat apa naaa...ceq pun x tau..hehehehe !






ah yg ni rombongan cik kiah....miahahaha ! both of them is my Exschoolmate. tempat kitaorg bergambar ni ialah rumah kawan ceq yg duk tengah tu. besaq gilaaaa rumah dia..hehe ! awat ceq punya loghat ni..ceq sabah tapi dok cakap loghat utara..pasai paa naa? HEHEHEHE ! bukan apa aku suka sangat dengar kwn kt UNI yg mai dari kedah cakap lagu ni...miahahaha ! aku x tau sangat ckp utara..tpi aku try cakap ja. maaf naa kalau salah.































ini ja laa yg dapat dikongsikan...happening??? HEHEHE ! boleh laa..
TQ !







memories of ' 1st Year ' happy ending

assalamualaikum semua,...
1st of all thanks to god sebab dengan izinnya aku dah habis 1st year..means ada tinggal dua tahun pengajian lagi ak dkt U. 

2nd...lebih dari dua bulan kah tiga bulan ak x update blog..for sure, ak x dpt cari button BLOG dkt acc google ak..siap tanya org how i want to update my blog..??? then baru jumpa..

3rd...happy x terkata sebab sudah habis final exam..masa 1st sem tu so far pointer ok lah...biasalah budak baru masuk U kan..masih main2 lagi..so result pun biasa2 ja 3.41. then tuk sem2 baru2 ni..xtau lagi macam mana result sebab baru ja habis exam..its hard actually 21 credit..so ada juga lah aku try2 kira based on my target...apa apa pun harap2 okay lah..risau juga kalau down..sbb sem2 tu lagi banyak main actually, 

just one question, ada lagi kah reader tuk blog yg terbengkalai ni....??? xpa kalau xda..kita syok sendiri pun okayyyyyyy :) hehe !

tadi tu pengenalan assignment ja okayyy..sekarang kita masuk kepada isi
kepada muslim dan muslimah sekalian selamat menjalani ibadah puasa...harap2 puasa tahun ni full la yaa :)
misi kali ni untuk menguruskan badan, sbb masa dkt U berat badan aku naik gara2 kurang jogging..asyik makan burger ja...
so, untuk mengelakkan masalah ini berlarutan..aku telah berazam untuk ber'DIET' sepanjang puasa tahun ni..makan nasi hanya time sahur sahaja...hehe !

sepanjang 1st year ni adalah sedikit kenangan terindah bersama roomate and coursemate..x mau ckp panjang lebar..jom layan gambar2 1st year aku...ngehhhngehhh



yang tudung hijau tu kan...kawan aku satu blok dkt hostel..nama dia syida. dia ni asal dari perak dan masih single okayyy ! dia ni ambik kos psikologi dkt U. apa yg menarik pasal dia ni..? dia peramah and very traditional okayyy...suka sangat berkawan dgn dia buat kita xlupa asal usul kita dan kemelayuan kita..gituuuu..hehe ! sebelum dia balik perak aku teman lah dia jalan2 dkt KK..mau beli ole2 dari sabah katanya.. :)


yang ini pula EXroomate aku..memang satu kepala..we're crazyyyy ! named jejes ofkos sabahan juga, cuma kami lain daerah..she is in communication course..actually banyak funny stories amongs us..haha ! never forget it..sebelum terlupa, she is taller than me and we're looking for six pack guy..kbaii !


tiga serangkai ni 'geng TOMYAM' . sebab tiga2 suka sangat dgn tomyam...makan hari2 pun x bosan..haha !
boleh sudah kami tinggal di thailand ni sebab pantang dengar restoran yg serve tomyam terbaik punya..konfom kami serang awal2. haha ! 


lagi gambar 'geng TOMYAM'


yang ini coursemate aku yg paling chill, and sempoi..hehe ! time ni kami tgh picnic. mentang2 hari tu labour day..so manfaatkan hari cuti tersebut, pegi mandi laut..tpi time tu ak x join mandi laut..aku tolg jaga makanan...muahahahaha ! dari kiri (belakang) #zana #min #aku #azwa #leefang and yg dok slelfie depan2 ni #faz. haha ! dan semua ni belum berpunya...haha !


tadaaa ! half of my coursemate. time ni kami attend seminar terrorism..aku yg depan sekali pakai tudung pink dengan penuh yakin. hehe ! actually aku tahan2 mengantuk juga time seminar ni..muahahaha !


kekaburan disini amat dikesali. hehe ! three of us enjoying funfair before back to our hometown..balik2 tgh2 malam nasib baik gate x tutup lagi..suka sangat merayau..


actually ada banyak lagi kenangan 1st year..tpi ntah mana sudah gambar2 tu. so aku just upload mana yg ada dlm fon ja la yaaa...di lain masa di lain hari, semoga panjang umur kita berjumpa lagi di sem 3 tahun dua,,
yeahhh ! we're senior...
planning for sem3 is HIKING !
SEKIAN

'IF YOU DON'T DESIGN YOUR OWN LIFE PLAN, CHANCES ARE YOU'LL FALL INTO SOMEONE ELSE'S PLAN. AND GUESS WHAT THEY HAVE PLANNED FOR YOU ? NOT MUCH. '
-Jim Rohn




















ME & FRIENDS

berehat sekejap mencari ilham sebelum curhat dalam blog..hee ! pejam celik dah dekat sebulan i was on vacation at my hometown. sungguh cepat masa berlalu..langsung x sedar i'll be back in the next coming semester...umur pun dah 21. sedang meng 'update' diri ini untuk lebih berfikiran dan berkelakuan matang. bukan sebelum ini tidak matang..tapi sedikit nakal..hehe ! semoga diri ini sentiasa berjaya dalam apa sahaja yang di lakukan dan tabah menghadapi segala cabaran demi sebuah pelayaran. i would like to thank to my friends for fill my semester break with happiness & laughing :)

location : HOMETOWN

via : CANON



















































untuk diri ini..teruskan langkah mu..kejarlah cita-cita mu..tabahlah menghadapi cabaran..janganlah kau menangis kerana kegagalan..menangislah kerana kemenangan..' You Can Smell The Victory '

UMMALAND



UMMALAND...pernah dengar x ? okeyyy..rasanya kamu memang pernah dengar malahan sudah register pun kan..aku ja ketinggalan zaman..baru tahu and baru ja register...huhu ! i don't know what it's function actually..i just register and it's seems like FACEBOOK, connecting with all muslim in the world. means you akan dapat banyak kenalan muslim dari merata dunia...kira macam tu la..hehe ! aku dah register but not have friends yet.
kalau kamu dah register add la aku k.. *sambil kenyet mata
i'am not sure siapa pengasas UMMALAND ni..it's seems like arabian muslim or european muslim..
but if you was in ummaland..the backgroud is like facebook, and the application also look similar. such as notification, setting, the left bar and have advertisements on the right bar..indeed it's seems like FB cuma colour ja beza..which is it was green theme.  but on ummaland..lebih kepada status islamic..motivasi, kalau nak berkongsi pendapat ataupun hal2 yg lebih kepada keagamaan...interesting kan..
boleh berkenalan dengan saudara islam yang berlainan negara and culture.. :)
try la this ummaland and experience it..
kalau dah, notice me..boleh lah saling add and berkenalan kan..cehh !

BAWAL or TUDUNG EXPRESS

hye everyone.. !
tiba2 pula aku mau cerita pasal tudung ataupun shawl, bukan tudung saji yeee :p
well, before this i was thankful to god kerana dengan hidayah NYA aku sudah mulai bertudung. bukan nak cakap selama ni totally free hair..pernah dengar " dua alam " ??? maksudnya kejap bertudung kejap free hair. and that's me in past. now, aku dah bertudung sepenuhnya..syukurlahh nak.. *kata org tua2 :D

alright, uolls prefer which one, shawl or tudung express ??? kalau dulu2 kan time remaja remeji cehh ! time sekolah menengah lah..aku prefer pakai bawal or shawl. tudung express ? yaiii tidak akan okeyyy, nanti nampak macam makcik2 pula..hmm !

ahh..itu perspektif aku asal tiap kali my mom suruh try pakai tudung express..NO WAY ! I'AM YOUNG OKEYY..TAK MAIN LAH TUDUNG EXPRESS NI NANTI NAMPAK MACAM AUNTY2 PULA.

Itu dulu k. sekarang bila dekat UNI umur pun dah makin meningkat, sel2 otak pula semakin berkembang *mcm iklan susu budak pula* aku try la pakai tudung express ni..but pemilih juga k, i'll wear yg materialnya chiffon k.

guess what ? i'am look matured and cantik k...bukan maw puji diri sendiri,  tapi kan kita berhak puji diri sendiri..ehh ? hahaha !
my mom pun cakap ' tidak lah juga nampak macam makcik2, ok ja..masih juga nampak macam ORANG '
ehh mom, ofcourse lah i'am human...
balik2 aku tengok muka dekat cermin...ok kah x aku dengan tudung ni ? sesuai kah tak ? hmmmmm
so i'am thinking...lagi senang, lagi selesa, x payah risau kalau ada ribut, tsunami sekali pun..berbanding tudung bawal kan..asal kena tiup angin sikit..cepat2 tengok cermin..kot kot..biut kah kan...

so sekarang ni, i just wear shawl and tudung express...bawal ?? hmm..jarang sekali..
sebab kalau pakai tudung bawal kan..especially time bersiap nak p class..hampir berjam-jam juga lah menghadap cermin, lipat mcm ni nampak mcm bulat, lipat mcm tu pula nampak mcm segi empat, lipat begini pula nampak mcm ultraman, doreamon lah, haiihh ! waste my time...
so when i wear the tudung express or shawl sekejap ja. kalau shawl, just lilit ikut keselesaan masing2, asal jangan lilit mcm mummia sudah...kang x bernafas pula mcm orang strok kan..kadang- kala tak payah ion depend dengan cotton shawl tu, kalau satin better ion lah kan...nanti orang cakap kau baru jatuh gaung kah apa....
kalau tudung express lagi senang, ion sikit ja, x payah lilit2...pasang dekat kepala terus, muka kita sentiasa terbentuk kan...

so far bagi aku shawl dengan tudung express sesuai sangat...x lah mcm makcik2, but for me..okey lahh sesuai dengan my age kan..sweet 21..hihi !
barulah nampak mature and bergaya kan..lecturer pun tengok kita x mcm budak sekolah menengah..sesuai dengan status budak UNI.
sekarang aku tengah mengumpul koleksi shawl and tudung express chiffon..my mom sokong 100%
she's like to see me like woman not teenager. hehe

alright..these are my photos with shawl and tudung express...













ah yg bawah ni tudung express..my mom suka tengok i pakai tudung mcm ni... *woman katanya*





okeyy..for me..if i comfort with it i'll wear it...asal tutup kepala kan..if u selesa mau guna tudung saji kah, tudung belanga sekalipun..terpulang k..hahaha  ! *joke

okeyy aku selitkan sikit muka aku guna tudung bawal, mcm kanak2 riang..haha !




                                                  maafkan hamba kalau terlebih riang..haha !
                                                                        
                                                                          KBAII


COFFEE or MILO ? コーヒーやミロ






so cute...is't ? i mean that cup..not me, but if u say i'am cute..arigato gozaimas ! hehe !
tiada angin tiada ribut, kenapa aku makin rajin update blog ni ? buang tabiat kah...sebelum ni i'am a garfield, tau makan tidur makan tidur, attend the class, then after class masuk library...konon2 budak nerd yg so cute and skema plus ulat buka and bakal dapat anugerah dekan. hakikatnya aku datang p library after class looking for the best and safe place to SLEEP. SLEEEEPPPPPP ! i love it. selalunya aku akan berlayar di area koleksi perdana atau nobel. dengan air cond yang ala-ala berada di LONDON ( cehh, mcm pernah pegi london) tambah lah nyenyak tidur kt library tu.

well, my post is not about sleeping in library, but i just want to share about coffee and milo. eh url blog pun KOPIKAMILO kan..hahai !
actually, in the past i was crazy with coffee...lebih2 lagi kena pada waktu sejuk. i think coffee is the best and PASSION, tak gituuu ? hehe !
everyday i'am enjoying the coffee..about 2 or 3 time per day. yess i know it's not good because too much caffeine right ? but what can i do, i was addicted..ADDICTED..ADDICTED..ADDICTED ! but my mom  should proud of me, because i was addicted to coffee not DRUGS..kan kan kan...
until i have been in university memang tak kan terpisah dengan MR. COFFEE. instant pact tu kan, memang every night lah aku akan ambik, kalau habis..aku bancuh lagi...
on morning, i rarely having breakfast if my class on 8 AM. beli coffee dekat machine ja, masukkan RM1 then take and go.
why i love coffee so much ? because i feel warm and pleasant. but mostly i got coffee on midnight and rainy day...

TAPI, lama-kelamaan...i'am feel dizziness, headache , and lazy ! what's wrong with me ? x boleh jadi ni...tiba2 pula sakit kepala tiap kali aku minum coffee..arrgghh ! get it..maybe it's too much caffeine in my body. so aku decide tuk stop minum coffee.

THEN, i switch to MILO. before this, i don't like milo. kenapa ? tambah lah aku berlayar ke lautan cina selatan, lautan sulu, lautan pasifik kalau aku minum milo. haha !
ternyata salah sekali iklan dalam tv tu..MILO GIVE YOU ENERGY ! energy apa nya..energy mau tidur adalah. semangat mau tidur semakin berkobar-kobar. hmm ! sekarang ni aku tengah membiasakan diri dengan milo ni. kalau kat uni, lepas isya' time mau study, i take a milo. mau tengok mampu bertahan lama kah atau belum sempat buka buku sudah berlayar. but, as you know i'am not sleepy uolls...buka buku lama mcm mana pun..mata still boleh bertahan. mungkin sebab aku dah tidur petang kot. kalau aku x tidur petang memang conform malam mengantuk, hanya bole study dalam 1 jam, tambah lagi minum milo, hanya boleh study 30 minit kot...hahaha !

now i tell you, i was addicted to MILOOOOOOOOO !
lepas ni hopefully, x da lah masalah yg timbul, sakit kepala kah? pening kah ? whatsoever...
kalau ada juga, mungkin aku akan switch kepada SUSU. ala tomey nya...anak mommyyyy minum susu..
susu DUGRO, HAHAHA !

DOWNTON ABBEY

downton abbey is my favourite drama on DIVA UNIVERSAL 702. the first series in late 2010. but i'am starting watch this drama on series 3 which is in 2012-2013. memang best sangat, because i love this kind of story like princess story, full of history, classical, living in a castle..oh really ! i love it..now coming up next is downton abbey season 4 on THIS FEBRUARY. huhhh ! can't wait to find out..hihi !
downton abbey is a british period drama. what i know..in UK the series 4 is already showed. but is asia series 4 is airing on this february. believe me you will fall in love with this drama :) x maw cakap banyak, if you want to know deepen about this drama klik here downton abbey

jom cuci mata with DA posters :)


























as you know, this downton abbey drama is taking place in HIGHCLERE CASTLE ENGLAND. memang sangat cantik highclere castle ni..pengembaraan drama downton abbey totally dalam istana ni..highclere castle is one of england's most beautiful victorian castle. i hope one day i would be here...cehh ! because LONDON is one of my inspired country... alright jom tengok sini highclere castle





i'am looking for downton abbey dvd series...ada x ? because i don't have much time to spend in front of tv. semester break dah nak habis..kat hostel mana ada tv wehh..lagi2 astro..haha ! youtube? not much better..