lembaran baru dalam kehidupan

hye semua !

how i want to start this story ? actually is not usually i tend to express my feeling here..hihi ! but this is the right place after i'm thankful to god :)
actually i'm so excited and thankful to god of my efforts that eventually bring me here whom of which new life will be begin :) i'm going to university soon..which is i'm never expect i can....
everyone wish it and i'm the one of them very lucky :)
so my promise is, i'll do my best and i'll not squander this opportunity...

i was offered * INTERNATIONAL RELATIONS * at UNIVERSITY MALAYSIA SABAH.
that is my second choice..but, i'm still thankful and tend to love my scope :)
it is about political, history, and economy of regional...
i thought is was new in my life and enjoyable...
because before this i dreamed to be *diplomatic officer
it's still so far fo me to acheive it..but, as long as we can..certaily there's a way towards it..right?

i know..from now i hve to more mature, open minded, and hard to read.
i hve to be *books lovers
i hve to alert what's gonna or what's going on at the outside...
easy to talked i hve to care everything..everything..and everything..
i hve to leave this fear and be brave to face a lot of problems and conjecture ahead...

i'll start to self-report this september...
like i said before i'm too excited ! and i cant imagine how happy my mom..even she did not show it..
but i already know..and she maybe thought it was a big gift from me..whom of which she never got it even on her birthday or mother's day..
so it was a big applause :)

anybody knows how i'm excited right now...
and it make me smiling and can't wait to go there...yeahhh !


To-Do-List



hye semua !

selamat berpuasa....so mcm mana puasa korg setakat ni? full x ? hihi..
w0w ! i'm so excited..bcoz x sabar mau raya...
in the meantime....i'm actually busy with my preparation for admission of university..and preparation of this Eid soon...y0wwww ! excited..excited..excited
below is my To-Do-List...check out !

* i hve to make payment for my registration of enrollment to university...wish me luck peeps ! i'm so excited here to be student again...yeahh ! yeahh ! yeahhaaaa ! :D

* likewise, i hve to make medical check up before self-report on september yawwww ! i hve to test urine, blood type, height, weight and so on....

* i hve to updates my ptptn..it's so burden me..bcoz so many steps i hve to follow up..but doesn't matter..

*likewise a bit document left to prepare...hmm !

* most compulsary..is making cookies and biscuit..yaww ! for EID soon..excited uolls..

* shopping ! shopping ! shopping !

* modified car ( still in discussion )

alright that's all...

lama x update story : there's hve something i want to share :)

hye...
recently aku just update blog bout important articles right..hmm ! rindu lah jugak mau update life story as usually kan...hihi ! so here we start !...wahh excited pula kan..hehe !
alright, mana dulu mau cerita ni??? how bout kita start dari A to Z lah kan..biar nampak kronologi sikit..wkwkwkw !
eh..explain me mcm mana mau ketawa guna ' wkwkwkw ' hahaha ! ntah apa2 lah kan..
okay, a few months ago memang aku busy betul..mengalah kan perdana menteri.., apa aku buat ah time tu? hmm...aku sibuk belajar memandu...latihan 8 jam, after that qti, then jpj test..yeahh ! eventually i got my lisence...so happy happy and happy...tapi, aku masih dalam tempoh 'P' .wait ! wait ! bukan 'palui' yerr...it's PERCUBAAN...hehe ! dlm tempoh setahun kot. so how's driving? alright..setakat ni, very smooth and enjoy, aku drive manual tau..mula2 memang lah kekok sikit, and now rasa biasa and best pula...aku prefer not too speed..biasa2 ja :) cuma kadang-kala aku confuse pasal jalan raya kt bandar...which one i want to get ride? as i know the left for slowly or medium speed right. and the right for fast.., since i got my lisence...i also got a new career..guess what? A DRIVER ! yup..bila jalan dgn mymom..memang HAKUUU lah yg jadi driver.. :(

then, lepas satu, satu lagi benda yg aku kena buat..., aku jahit manik lah pula...
mengambil masa dan berhari-hari la juga mau menyiapkannya...jahit manik tuk baju sendiri..biar blink blink time raya nanti...

paling happy, bila kt laptop aku banyak game..ahh inilah menyebabkan aku mengabaikan blog yang kurang kasih sayang ni...
mcm2 game aku download and the whole day i mostly spend time with the games...sampai malas mau masak..hihi !

lepas tu pula,aku sibuk, temankan mymom shopping tuk barang2 raya, beli langsir itu lah ini lah..pening oii ! sebab time puasa memang sah sah lah malas mau jalan kan..
now i got my time to update story yang telah lama dipendam..hehe !
in the meantime i want to wish for all muslims..selamat menunaikan ibadah puasa, jangan malas2 sahur...sebab banyak pahalanya kalau kita sahur, termasuklah ' orang sahur, doanya akan turut di'amin' kan oleh malaikat ' so bersahur lahhhh rakyat jelata sekalian...

Ganjaran Bergelar Isteri dan Ibu

jumpa lagi ! wahh excited nya... )
entry yg menarik...indeed ! jom baca...

antara ganjarannya :
pahala wanita mengandung - apabila seseorang wanita mengandung janin di dlm rahimnya, maka beristighfarlah malaikat untuknya. allah swt mencatatkan baginya setiap hari dengan 1000 kebajikan dan menghapuskan drpdnya 1000 kejahatan.

pahala wanita bersalin - apabila seseorang wanita itu mula sakit hendak bersalin, maka allah swt mencatatkan baginya pahala bagi orang yang berjihad pada jalan allah.

kelebihan melahirkan anak - apabila seseorang wanita itu melahirkan anak, keluarlah dia drpd dosa2 seperti keadaan ibunya melahirkannya.

kelebihan menyusukan anak - apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan drpd susunya diberi satu kebajikan.

pelihara memelihara anak - apabila semalaman ibu tidak tidur memelihara anaknya yg sakit, maka allah swt memberikanya pahala memerdekakan 70 hamba dengan ikhlas untuk membela agama allah.

ganjaran wanita solehah - perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa pada bulan ramadhan, memelihara kehormatannya serta taat pada suaminya, masuklah dia dari pintu syurga mana yang dikehendakinya.

ganjaran menolong suami - setiap perempuan yg menolong suaminya dlm urusan agama, maka allah swt memasukan dia ke dalam syurga terlebih dahulu drpd suaminya.

ganjaran mentaati suami - wanita yg taat berkhidmat pada suaminya, akan tetutup pintu2 neraka dan terbuka pintu2 syurga.masuklah dr mana2 pintu yg dikehendakinya tanpa dihisab.

kelebihan seorang ibu - syurga itu terletak di bawah telapak kaki ibu.

11 Amalan Orang Yang Mendapat Doa Malaikat



hye semua...
blessing day for us...amiin.
 i want to share something beneficial to uolls :) this information i got from pembacaan saya even perhaps i'm not interest in reading, but if it was beneficial for us, why not...right?
okay..selamat membaca semuanya :)

11 amalan orang yang mendapat doa malaikat.

1. orang yang tidur dalam keadaan bersuci.
2.orang yang sedang duduk menunggu waktu solat.
3.orang yang berada di saf depan solat berjemaah.
4.orang yang menyambung saf dalam solat berjemaah tanpa membiarkan ianya kosong.
5.kalangan malaikat mengucapkan 'amin' ketika seorang membaca al-fatihah
6.orang yang mendoakan saudaranya tanpa pengetahuan orang yang didoakan.
7.orang yang duduk di tempat solatnya selepas melakukan solat.
8.orang yang melakukan solat subuh dan asar secara berjemaah.
9.orang yang membelanjakan hartanya(infak).
10.orang yang sedang melawat orang sakit.
11.orang yang sedang makan sahur.

allah SWT berfirman dalam surah al-anbiya ayat 26-28 :

sebenarnya malaikat-malaikat itu adalah hamba-hamba yang dimuliakan, mereka tidak mendahului-NYA dengan perkataan dan mereka mengerjakan perintah-perintah-NYA. allah mengetahui segala sesuatu yang ada di hadapan mereka dan di belakang mereka, dan mereka tidak memberikan syafaat melainkan kepada orang-orang yang diredai Allah, dan mereka selalu berhati-hati kerana takut kepada-NYA.