NERVOUS ! do you think you're normal???



hye readers ! what's up? hopefully everything is good..yaa :)
well, have u been feeling nervous?? hmm ! rarely? or almost? do you think is't normal?
wahhh ! mula lah confuse, fikir kejap...
i admit, at the same time, bila aku terlalu nervous, i guess i'am not normal like the other...huhu ! ohh, maybe i'am wrong? dorg sebenarnya nervous juga tapi x mau tengokkan yg dorg tu nervous. aku ja lah gelabah semacam. huhu ! what's wrong?
atau memang di lahirkan sebegini..ceh ! ! !
apa yang aku perasan bila aku nervous, tangan sejuk macam baru keluar dr ICEBOX ! jantung berdegup kencang macam kena kejar anjing ! perasaan time nervous macam rasa mau jatuh dalam GAUNG ! W0W !
tengok org sekeliling, steady ja..hmm !
kadang-kala hal yg remeh-temeh pun aku boleh nervous. terutamanya time presentation, berucap kt depan org ramai, wat announcement, and something like that. biasa berlaku time zaman sekolah dulu. bila ja cikgu cakap.." do ur work, after this make the presentation " mula la tu aku berfikir mcm mana aku mau bercakap kt depan nanti. huhu !
satu ja jalan selamat supaya org x nampak aku nervous, ialah time presentation, berucap kah apakah...aku memang x kan pegang kertas ! CANNOT ! nanti menggeletar..haha ! itu dulu time waktu sekolah.
tapi x kusangka rupanya perasaan nervous masih menghantui diriku..hehe ! boleh-boleh time aku bayar bil, kan mesti berbaris dulu kt kaunter tu, tak pun tunggu no. giliran. time tu juga aku nervous tuk berhadapan dgn org kt kaunter bil tu..haiihh ! padahal mau bayar bil ja pun, bukan mau berkenalan...hahahaha ! tapi x lah teruk sangat..hehe ! tapi risau juga, nanti bila dah masuk alam pekerjaan..still nervous lagi. mana la tau dapat kerja yg selalu buat presentation, time meeting !
kita nak presentation depan org, bukan depan GORILLA, atau SINGA ! buat apa mau takut..hmm !
kalau x hilang juga nervous tu, bacalah doa-doa yg patut, aku share satu doa tuk hilangkan nervous, aku try..korg pun try yerrr :)

doa ni pun aku pernah try time menduduki exam STPM. hilang nervous aku :)

Doa Nabi Musa AS
قَالَ رَبِّ اشْرَحْ لِي صَدْرِي وَيَسِّرْ لِي أَمْرِي وَاحْلُلْ عُقْدَةً مِنْ لِسَانِي يَفْقَهُوا قَوْلِي
Wahai Tuhanku, lapangkanlah bagiku, dadaku; Dan mudahkanlah bagiku, tugasku; Dan lepaskanlah simpulan dari lidahku, supaya mereka faham perkataanku;
(Surah Taha : 25 -27 )

semoga perasaan nervous cepat2 lah hilang..hehe !

2 comments:

  1. same la kite... selalu nebes tak kena tempat, even pada hal yg remeh temeh. i wonder how can i get rid of this feeling.......

    ReplyDelete