no.pin UPU & tajaan biasiswa untuk lepasan SPM & STPM? sini!

assalamualaikum, hyee! it's been long time i'am leave my blog. no update.actually, see i've change totally my blog..maklumlah dah 2013 :) everything was new! well, tetiba i excited sangat to update myblog..mentang-mentang la kan new l0oking...hehe! ok now let's i story what i mention above...

JOM MASUK "U" ! yeahh that's the point....
i know, all of u was puzzled, bila agaknya nak beli no.pin??? no.pin for what?? tuk intake upu 2013 leww sayangssss :) include me! dengan adanya wifi dekat myhome...i'am being lazy to do the housework and 24 hours facing wif my laptop.. :D
so, last day i ada check juga laa...bila agaknya no.pin ney kena jual..? guess what? sayangs sayangs sekalian boleh beli no.pin dkt BSN bermula 7JAN till APRIL..don't rush :)
even result belum keluar, tak pa..korang isi jeww mana "u" yg korang nak masuk..manalah tau result korang kedebabo0m! :D tak silap i, ada 8 choice..and 4 dari atas..korang kena pilih kos yg BERBEZA! then the else...pandai pandai korang leww :) apa yang penting yg i nak mention sini..korang kena lah think wisely...choose ikut kelayakan korg..nak taw mcm mana? tengok lah syarat AM and syarat KHAS program tu.. :) means sini, nnti ada 3 kali kemaskini, so..bila dapat result nanti..make sure, korang pilih ikut kelayakan :) apa apa pun, for more information..check dkt sini http://upu.mohe.gov.my/

ok sayangs! dah habis pasal UPU, now i want to share something...menarik ney bagi sesiapa yg nak biasiswa...i pun nak..hihi! apa yg menarik tentang biasiswa ney..either korang nak sambung study kt local university tau pun luar negara..paling best bila dapat tajaan belajar dkt luar negara kan..kalau ada rezeki, i pun nak :) actually, yg korang tau..tajaan sambung belajar ney siapa yg buat?pihak mana?
a few korang tau JPA kan.. :) yes! but, ada banyak lagi sumber yg korang boleh rujuk tuk tajaan biasiswa..
pernah dengar tajaan biasiswa dari petronas? ah..ini biasanya kos engineering mcm tu lah..sampai luar negara pun ada..sapa yg minat and result gempak tuu, boleh mohon sini :) check here http://spmonline.petronas.com.my/

kalau dari JPA tu, biasanya kos medik, semua tau kan..negara yg terpilih tuk kos medik ney like india, russia, indonesia..and so on laa,
engineering tak silap i pun, ada juga.. :) for more information, check here http://www.jpa.gov.my

selain drpd itu, tajaan biasiswa juga boleh korang dapatkan melalui pihak swasta..depand laa
i'am not sure, but..pernah dengar biasiswa karangkraf? yeaa...i pun berminat ney..kalau result ok, i pun nak juga :) i tahu sebab, i ney pelanggan setia majalh RAPI, dlm tu ada iklan sal biasiswa ney..ok i share ckit tuk korang :)
kelayakan :
warganegara malaysia & berumur kurang dr 25 tahun.
keputusan cemerlang SPM minimum 8 kepujian / STPM, MATRIKULASI, & DIPLOMA, at least CGPA 3.00.
aktif sukan & kokurikulum
pendapatan isi rumah kurang drpd rm5000

cara nya korang kenalah muat turun form dkt web karangkraf :) check sini www.karangkraf.com/dana

ok! rasanya itu sahaja yg i nak share.. :) thanks for read!

14 comments:

  1. erk akak baru keluar 7 jan?
    tapi saya dah beli tahun lepas dalam bulan 10 camtu sebab cikgu saya cakap dah buka untuk pembelian upu.
    hmm betul ke no pin yang saya beli tu untuk permohonan tahun ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. setahu akak every year kan..pin upu kena buka either buln 12 or buln 1 thun akn datang..n akak ada cek dkt upu..for intake tahun ney start 7jan dah buka.tapi, yg ckgu amanina beli,,secara pukal kot..doesn't matter..sama je tuk intake tahun ney :)gud luck yaa

      Delete
    2. huhu. mintak mintak la betul ye kak. saya risau jugak takut tersalah beli ke. hehe. thanks ye akak :D

      Delete
    3. salamm..kalau yang saya beli skitar bulan sepuluh tu rasanya untk matrikulasi..try tnya guru sekolah anda untk kpastian..trima kasih

      Delete
  2. entry yang sangat membantu. Well, thank for the info. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. u wlcm :) sharing is caring dear :)

      Delete
  3. betul3,7.1 baru blh apply upu..ari tu pun chot ada stalk upu tu..:) pasal biasiswa petronas tu,dah buka ker??blm lgi kn?? AND JPA tu,yg sya thu jpa slalu bukan tengah thun..setahun sekali xsalah sya..sebab sya bekas pelajar tajaan biasiswa JPA waktu Diploma,now dah hbs dip kan,nk cont study kt uum plak buln 2 ni nanti..:)Sya pelajar lepasan Dip IT (Programming) dulu n insya Allah,ada rezeki,degree pun still harap jpa tanggung lagi..Amin..Pape pun nice sharing ok..*Awk,sya bukn dpt upsi laa,sya dpt uum..rasanya awak slp baca entry sya..pape pun thnk singgh blog chot91.

    -kebaikkan bersama,tolong hidekan word comment anda..tq eh..ramai org xsuke,,bek sya tgr dulu,dri org tgr..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. silap la tuu.. :) uum rupanya :)teruskan belajar, biar sampai ke negeri china..hihi! btw code tu..tak tau la mcm mna..huhu! nanti saya try :)

      Delete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. miey , thanks sesangat bagi info pasal ni . kalau tak , memang tak tahu dah pasal biasiswa tu . hihi .

    ReplyDelete
    Replies
    1. u most welcome..saya share apa yg saya tahu :)

      Delete
  6. Thank you shared this info =D

    ReplyDelete