lembaran baru dalam kehidupan

hye semua !

how i want to start this story ? actually is not usually i tend to express my feeling here..hihi ! but this is the right place after i'm thankful to god :)
actually i'm so excited and thankful to god of my efforts that eventually bring me here whom of which new life will be begin :) i'm going to university soon..which is i'm never expect i can....
everyone wish it and i'm the one of them very lucky :)
so my promise is, i'll do my best and i'll not squander this opportunity...

i was offered * INTERNATIONAL RELATIONS * at UNIVERSITY MALAYSIA SABAH.
that is my second choice..but, i'm still thankful and tend to love my scope :)
it is about political, history, and economy of regional...
i thought is was new in my life and enjoyable...
because before this i dreamed to be *diplomatic officer
it's still so far fo me to acheive it..but, as long as we can..certaily there's a way towards it..right?

i know..from now i hve to more mature, open minded, and hard to read.
i hve to be *books lovers
i hve to alert what's gonna or what's going on at the outside...
easy to talked i hve to care everything..everything..and everything..
i hve to leave this fear and be brave to face a lot of problems and conjecture ahead...

i'll start to self-report this september...
like i said before i'm too excited ! and i cant imagine how happy my mom..even she did not show it..
but i already know..and she maybe thought it was a big gift from me..whom of which she never got it even on her birthday or mother's day..
so it was a big applause :)

anybody knows how i'm excited right now...
and it make me smiling and can't wait to go there...yeahhh !


To-Do-List



hye semua !

selamat berpuasa....so mcm mana puasa korg setakat ni? full x ? hihi..
w0w ! i'm so excited..bcoz x sabar mau raya...
in the meantime....i'm actually busy with my preparation for admission of university..and preparation of this Eid soon...y0wwww ! excited..excited..excited
below is my To-Do-List...check out !

* i hve to make payment for my registration of enrollment to university...wish me luck peeps ! i'm so excited here to be student again...yeahh ! yeahh ! yeahhaaaa ! :D

* likewise, i hve to make medical check up before self-report on september yawwww ! i hve to test urine, blood type, height, weight and so on....

* i hve to updates my ptptn..it's so burden me..bcoz so many steps i hve to follow up..but doesn't matter..

*likewise a bit document left to prepare...hmm !

* most compulsary..is making cookies and biscuit..yaww ! for EID soon..excited uolls..

* shopping ! shopping ! shopping !

* modified car ( still in discussion )

alright that's all...

lama x update story : there's hve something i want to share :)

hye...
recently aku just update blog bout important articles right..hmm ! rindu lah jugak mau update life story as usually kan...hihi ! so here we start !...wahh excited pula kan..hehe !
alright, mana dulu mau cerita ni??? how bout kita start dari A to Z lah kan..biar nampak kronologi sikit..wkwkwkw !
eh..explain me mcm mana mau ketawa guna ' wkwkwkw ' hahaha ! ntah apa2 lah kan..
okay, a few months ago memang aku busy betul..mengalah kan perdana menteri.., apa aku buat ah time tu? hmm...aku sibuk belajar memandu...latihan 8 jam, after that qti, then jpj test..yeahh ! eventually i got my lisence...so happy happy and happy...tapi, aku masih dalam tempoh 'P' .wait ! wait ! bukan 'palui' yerr...it's PERCUBAAN...hehe ! dlm tempoh setahun kot. so how's driving? alright..setakat ni, very smooth and enjoy, aku drive manual tau..mula2 memang lah kekok sikit, and now rasa biasa and best pula...aku prefer not too speed..biasa2 ja :) cuma kadang-kala aku confuse pasal jalan raya kt bandar...which one i want to get ride? as i know the left for slowly or medium speed right. and the right for fast.., since i got my lisence...i also got a new career..guess what? A DRIVER ! yup..bila jalan dgn mymom..memang HAKUUU lah yg jadi driver.. :(

then, lepas satu, satu lagi benda yg aku kena buat..., aku jahit manik lah pula...
mengambil masa dan berhari-hari la juga mau menyiapkannya...jahit manik tuk baju sendiri..biar blink blink time raya nanti...

paling happy, bila kt laptop aku banyak game..ahh inilah menyebabkan aku mengabaikan blog yang kurang kasih sayang ni...
mcm2 game aku download and the whole day i mostly spend time with the games...sampai malas mau masak..hihi !

lepas tu pula,aku sibuk, temankan mymom shopping tuk barang2 raya, beli langsir itu lah ini lah..pening oii ! sebab time puasa memang sah sah lah malas mau jalan kan..
now i got my time to update story yang telah lama dipendam..hehe !
in the meantime i want to wish for all muslims..selamat menunaikan ibadah puasa, jangan malas2 sahur...sebab banyak pahalanya kalau kita sahur, termasuklah ' orang sahur, doanya akan turut di'amin' kan oleh malaikat ' so bersahur lahhhh rakyat jelata sekalian...

Ganjaran Bergelar Isteri dan Ibu

jumpa lagi ! wahh excited nya... )
entry yg menarik...indeed ! jom baca...

antara ganjarannya :
pahala wanita mengandung - apabila seseorang wanita mengandung janin di dlm rahimnya, maka beristighfarlah malaikat untuknya. allah swt mencatatkan baginya setiap hari dengan 1000 kebajikan dan menghapuskan drpdnya 1000 kejahatan.

pahala wanita bersalin - apabila seseorang wanita itu mula sakit hendak bersalin, maka allah swt mencatatkan baginya pahala bagi orang yang berjihad pada jalan allah.

kelebihan melahirkan anak - apabila seseorang wanita itu melahirkan anak, keluarlah dia drpd dosa2 seperti keadaan ibunya melahirkannya.

kelebihan menyusukan anak - apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan drpd susunya diberi satu kebajikan.

pelihara memelihara anak - apabila semalaman ibu tidak tidur memelihara anaknya yg sakit, maka allah swt memberikanya pahala memerdekakan 70 hamba dengan ikhlas untuk membela agama allah.

ganjaran wanita solehah - perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa pada bulan ramadhan, memelihara kehormatannya serta taat pada suaminya, masuklah dia dari pintu syurga mana yang dikehendakinya.

ganjaran menolong suami - setiap perempuan yg menolong suaminya dlm urusan agama, maka allah swt memasukan dia ke dalam syurga terlebih dahulu drpd suaminya.

ganjaran mentaati suami - wanita yg taat berkhidmat pada suaminya, akan tetutup pintu2 neraka dan terbuka pintu2 syurga.masuklah dr mana2 pintu yg dikehendakinya tanpa dihisab.

kelebihan seorang ibu - syurga itu terletak di bawah telapak kaki ibu.

11 Amalan Orang Yang Mendapat Doa Malaikat



hye semua...
blessing day for us...amiin.
 i want to share something beneficial to uolls :) this information i got from pembacaan saya even perhaps i'm not interest in reading, but if it was beneficial for us, why not...right?
okay..selamat membaca semuanya :)

11 amalan orang yang mendapat doa malaikat.

1. orang yang tidur dalam keadaan bersuci.
2.orang yang sedang duduk menunggu waktu solat.
3.orang yang berada di saf depan solat berjemaah.
4.orang yang menyambung saf dalam solat berjemaah tanpa membiarkan ianya kosong.
5.kalangan malaikat mengucapkan 'amin' ketika seorang membaca al-fatihah
6.orang yang mendoakan saudaranya tanpa pengetahuan orang yang didoakan.
7.orang yang duduk di tempat solatnya selepas melakukan solat.
8.orang yang melakukan solat subuh dan asar secara berjemaah.
9.orang yang membelanjakan hartanya(infak).
10.orang yang sedang melawat orang sakit.
11.orang yang sedang makan sahur.

allah SWT berfirman dalam surah al-anbiya ayat 26-28 :

sebenarnya malaikat-malaikat itu adalah hamba-hamba yang dimuliakan, mereka tidak mendahului-NYA dengan perkataan dan mereka mengerjakan perintah-perintah-NYA. allah mengetahui segala sesuatu yang ada di hadapan mereka dan di belakang mereka, dan mereka tidak memberikan syafaat melainkan kepada orang-orang yang diredai Allah, dan mereka selalu berhati-hati kerana takut kepada-NYA.

BANANA PHONE

hye readers ! apa khabar?
well, uolls surely pernah dengar lagu ' BANANA PHONE ' kan..this it's so cheerful :) very funny :D
i always listen to this song when i'm bored, and tension..hehe !
apa yang membuatkan video ni lucu sangat, ialah time a little cute girl make cover of this song while hold a banana, then her father just ignore her...haha ! betul-betul lucu and adorable uolls :)
mesti ramai yg dah tengok kan..because the rate of this video very high..and mostly are enjoying this video.
eventhou uolls dah tengok, but i just want to share and update, bcoz i love it so damn..hehehe !
her father expression, oh god ! something weary and annoying, but inside mayb he want to laugh of his daughter...hahaha !
and the little girl look very internalize..i sound that she's be good to be a comedian...hahaha !
very adorable and funny :D let's watch it again...


hahaha ! i love the kid :)
below is the real video of banana phone's song


apa tandanya kalau kita mimpi seseorang???

hye readers !
korg tau kah apa tandanya kalau kita mimpi seseorang??? hmm ! x kisah lah dia tu lelaki tau perempuan , kawan , boyfriend, atau orang yg kita kenal...
untuk situasi aku sekarang ' bermimpi seseorang ' (bukan siapa2, tapi i know him)
well, mesti semua orang tau mimpi tu cuma mainan tidur, tapi kadang-kala ada betulnya kan.. :)

kata orang tua2, kalau kita mimpi seseorang tandanya orang tu merindui kita...hehehe ! ( dlm hati kata harap2 betul lah dia rindu aku ) cehhwahh !
ataupun orang tu asyik ingatkan kita :) hmm !

secara logik pula mengatakan, sebelum tidur bila kita teringat seseorang tu..mungkin akan terbawa-bawa dlm mimpi kita...hmm ! a bit lahh :D

dulu pernah juga aku tengok kata2 ustaz azhar idrus orang post kt FB,
same like the 1st one ' tandanya orang tu sedang ingat atau rindu kita '

besar kemungkinan he's miss me...cehwahh ! (perasan)
besar kemungkinan ia cuma mainan syaitan sebab syaitan tu tau aku tiba2 teringat kt someone sebelum aku tidur..huhu !

hati aku kata pula,
harap2 betul lah dia rindu aku...cehh ! jangan salah faham, rindu sebagai kawan yee ! :D

thanks !

i hve fallen in love with a wrong person !

hye readers !
once upon a time i fell in love with the WRONG PERSON ! ouchh ! DAMN !
macam mana boleh jadi??? jangan tanya, aku sendiri pun x tahu..bcoz the love is blind ! cehh !
bukan cinta yang buta, tapi aku yang buat hati...hehehe ! sudah ku pujuk hati ini, JANGAN ! JANGAN !
TAPI, tetap berdegil yaa.. haha ! now SEE ! huhu i deserve it
mungkin TUHAN mahu menguji aku. jangan salahkan tuhan, tapi bersyukurlah tuhan sudah tunjukan kebenarannya.
THE TRUTH HAS BEEN REVEALED. aku hanya berserah. dont worry there have plenty more fish in the sea..AHAHA ! boleh gituu yeee :D

hey ! we should love, not fall in love. because everything that falls gets broken ! haha !
betulah.., not fall but love !
now i realize, how's hurt when i got fallen with the wrong person.
actually, that man, tiada salah apa pun..orang yg jatuh ni made a big mistake ! haha !
well, never hope with him again..just let he go..yaa go ! go ! go ! :D

THANKS taylor swift!

i hve tell my heart..i can't fly ! but my heart didn't listen what my brain thinking...
the brain said NO ! but the heart said YES ! GO AHEAD..hahaha !
dear heart ! please tell me the truth next time..yeahh ! don't let me fallen in love with the wrong person.
you surely know how tall that building?? i don't want to be hurt again..

HAHAHA ! when i'am thinking what i hve done...it funny and i laugh at myself :D
but, mistake would help us to find THE RIGHT PERSON
keep calm and SMILE :)

thanks !




NERVOUS ! do you think you're normal???



hye readers ! what's up? hopefully everything is good..yaa :)
well, have u been feeling nervous?? hmm ! rarely? or almost? do you think is't normal?
wahhh ! mula lah confuse, fikir kejap...
i admit, at the same time, bila aku terlalu nervous, i guess i'am not normal like the other...huhu ! ohh, maybe i'am wrong? dorg sebenarnya nervous juga tapi x mau tengokkan yg dorg tu nervous. aku ja lah gelabah semacam. huhu ! what's wrong?
atau memang di lahirkan sebegini..ceh ! ! !
apa yang aku perasan bila aku nervous, tangan sejuk macam baru keluar dr ICEBOX ! jantung berdegup kencang macam kena kejar anjing ! perasaan time nervous macam rasa mau jatuh dalam GAUNG ! W0W !
tengok org sekeliling, steady ja..hmm !
kadang-kala hal yg remeh-temeh pun aku boleh nervous. terutamanya time presentation, berucap kt depan org ramai, wat announcement, and something like that. biasa berlaku time zaman sekolah dulu. bila ja cikgu cakap.." do ur work, after this make the presentation " mula la tu aku berfikir mcm mana aku mau bercakap kt depan nanti. huhu !
satu ja jalan selamat supaya org x nampak aku nervous, ialah time presentation, berucap kah apakah...aku memang x kan pegang kertas ! CANNOT ! nanti menggeletar..haha ! itu dulu time waktu sekolah.
tapi x kusangka rupanya perasaan nervous masih menghantui diriku..hehe ! boleh-boleh time aku bayar bil, kan mesti berbaris dulu kt kaunter tu, tak pun tunggu no. giliran. time tu juga aku nervous tuk berhadapan dgn org kt kaunter bil tu..haiihh ! padahal mau bayar bil ja pun, bukan mau berkenalan...hahahaha ! tapi x lah teruk sangat..hehe ! tapi risau juga, nanti bila dah masuk alam pekerjaan..still nervous lagi. mana la tau dapat kerja yg selalu buat presentation, time meeting !
kita nak presentation depan org, bukan depan GORILLA, atau SINGA ! buat apa mau takut..hmm !
kalau x hilang juga nervous tu, bacalah doa-doa yg patut, aku share satu doa tuk hilangkan nervous, aku try..korg pun try yerrr :)

doa ni pun aku pernah try time menduduki exam STPM. hilang nervous aku :)

Doa Nabi Musa AS
قَالَ رَبِّ اشْرَحْ لِي صَدْرِي وَيَسِّرْ لِي أَمْرِي وَاحْلُلْ عُقْدَةً مِنْ لِسَانِي يَفْقَهُوا قَوْلِي
Wahai Tuhanku, lapangkanlah bagiku, dadaku; Dan mudahkanlah bagiku, tugasku; Dan lepaskanlah simpulan dari lidahku, supaya mereka faham perkataanku;
(Surah Taha : 25 -27 )

semoga perasaan nervous cepat2 lah hilang..hehe !

Segmen : Blogger Pinkish and Purplish


hye readers ! comel kan banner kt atas tu :) actually pink and purple ni my fav colour..that's why i decide tuk join segmen ni..hehe ! ini adalah segmen yg kedua aku join sepanjang aku berblogging. well, kalau korg berminat mau join segmen just klik banner tu..and ikutlah step yg ditetapkan oleh admin :) antaranya ialah, letak 1 picture yg korg suka mengikut tema banner kat atas tu.
ni ah..1 dari koleksi gambar time aku STPM, dengan baju koprat ala pinkish and purplish gituu..cehh !
jom laa join !


Segmen : Hey ! blogger asal mana?

http://walkstatic.blogspot.com/2013/04/segmen-hey-blogger-asal-mana.html


hye readers ! hari ni aku excited sangat sebab nak join segmen ni..hehe ! bukan apa, this is my first time join segmen blogger ni..cian :( actually aku bukanlah suka join segmen segala bagai ni..tapi, tergerak pula hati mau join.. :) segmen ni pula senang je, tak susah mana pun.. hehe ! just bagi tau korang blogger asal mana..that's it ! simple kan..well, kalau mau join, klik banner ni yerr..hve fun uolls !

my name is miey. i'am a blogger from kota kinabalu SABAH :)


thanks uolls !



kucing dan kedudukanya dalam islam

assalamualaikum, hye readers..what's up? i've something to share for uolls terutamanya bagi penggemar kucing like me..meeoowww ! hehe !





Kucing adalah suatu binatang yang sangat akrab dengan kehidupan manusia. Berperwatakan manja, makhluk Allah ini menjadi teman kepada manusia sejak dari dulu lagi. Banyak manfaatnya yang dilahirkan daripada kucing ini. Yang paling penting, manfaatnya ialah menyayanginya akan mendapat ganjaran pahala daripada Allah. Ini adalah kerana Rasulullah S.A.W menyayangi kucing. Jadi menyayangi kucing adalah amalan mengikut sunnah nabi dan segala amalan sunnah nabi akan diganjariNya.

Diceritakan dalam suatu kisah, Nabi Muhammad S.A.W memiliki seekor kucing yang diberi nama Mueeza. Suatu saat, dikala Nabi hendak mengambil jubahnya, ditemuinya Mueeza sedang terlelap tidur dengan santai diatas jubahnya. Tak ingin mengganggu haiwan kesayangannya itu, Nabi pun memotong belahan lengan yang ditiduri Mueeza dari jubahnya. Ketika Nabi kembali ke rumah, Muezza terbangun dan merunduk sujud kepada majikannya. Sebagai balasan, Nabi menyatakan kasih sayangnya dengan mengelus lembut ke badan kucing itu sebanyak 3 kali. Setiap kali Nabi menerima tetamu di rumahnya, Nabi selalu mengendong Mueeza dan diletakkan dipahanya. Salah satu sifat Mueeza yang Nabi sukai ialah ia selalu mengeong ketika mendengar azan dan seolah-olah suaranya terdengar seperti mengikuti lantunan suara azan.
Kepada para sahabatnya, Nabi berpesan untuk menyayangi kucing peliharaan seperti menyayangi keluarga sendiri. Hukuman bagi mereka yang menyakiti haiwan ini sangatlah serius. Dalam sebuah hadis sahih Al Bukhori, dikisahkan tentang seorang wanita yang tidak pernah memberi makan kucingnya, dan tidak pula melepas kucingnya untuk mencari makan sendiri, Nabi S.A.W pun menjelaskan bahawa hukuman bagi wanita ini adalah siksa neraka. Isteri Nabi sendiri, Aisyah Binti Abu Bakar pun amat menyukai kucing dan merasa amat kehilangan dikala ditinggal pergi oleh si kucing. Seorang sahabat yang juga ahli hadis, Abdurrahman Bin Sakhr Al Azdi diberi julukan Abu Hurairah (bapa para kucing jantan), kerana kegemarannya dalam merawat dan memelihara berbagai kucing jantan di rumahnya.
Nabi menegaskan dalam hadith baginda bahawa kucing ini adalah binatang tidak najis. Malah air bekas minuman kucing dibolehkan untuk berwudhuk. Hal ini dinyatakan dalam hadith baginda:
Diriwayatkan Ali bin Al-Hasan dan Anas menceritakan bahawa Nabi Saw pergi ke Bathhan suatu daerah di Madinah. Lalu beliau berkata, “Ya Anas, tuangkan air wudhuk untukku ke dalam bekas”. Lalu Anas menuangkan air. Ketika sudah selesai, Nabi menuju bejana. Namun terdapat seekor kucing datang dan menjilati bekas air tersebut. Melihat kejadian itu, Nabi berhenti sehinggakan kucing tersebut berhenti minum lalu Rasulullah berwudhuk. Nabi ditanya mengenai kejadian tersebut, beliau menjawab, “Ya Anas, kucing termasuk perhiasan rumah tangga, ia tidak dikotori sesuatu, malah tidak ada najis”.

Sabda nabi ini yang dilafazkan 1500 tahun dahulu telah dibuktikan kebenarannya oleh ahli sains di zaman sekarang. Sains mendapati bahawa kulit kucing mempunyai otot-otot yang berupaya melawan sel bakteria. Ototnya juga dapat menyesuaikan diri dengan sentuhan otot manusia. Permukaan lidah kucing pula dilapisi oleh berbagai benjolan kecil yang runcing dimana benjolan itu berbentuk bengkok menguncup seperti kikir atau mata gergaji. Bentuk ini amat berguna dalam membantu membersihkan kulitnya.
Jika kita lihat semasa kucing sedang minum. Kita akan dapati tiada setitis air pun yang akan jatuh dari lidahnya. Di samping lidahnya yang merupakan alat pembersih yang amat canggih, permukaan lidahnya yang kasar berfungsi untuk membuang bulu-bulu mati di badannya dan membersihkan sisa-sisa bulu di badannya.
Kajian Yang Dijalankan
Telah dilakukan berbagai penyelidikan terhadap kucing mengikut pelbagai perbezaan usia, posisi kulit, punggung, bahagian dalam tapak kaki, bibir, dan ekor. Pada bahagian-bahagian tersebut dilakukan pengambilan sampel melalui usapan. Di samping itu, kuman juga diletakkan pada bahagian-bahagian tertentu. Diambil juga cairan khusus (air liur) yang berada pada dinding dalam mulut dan lidahnya.

Hasil ujian:
  • Hasil yang diambil dari kulit luar tidak mempunyai kuman, meskipun dilakukan berulang kali.
  • Tempat yang sengaja diletakkan kuman menunjukkan hasil negatif sekitar 80% (20% mempunyai kuman), jika dilihat dari air liurnya. Ini menunjukkan kucing dapat melawan kuman yang diberikan kepadanya.
  • Cairan yang diambil dari permukaan lidah juga menunjukkan tiada kuman.
  • Hanya sekali kuman dijumpai semasa proses penyelidikan. Kuman ini termasuk dalam kumpulan kuman yang dianggap sebagai kuman biasa yang selalunya membiak dalam tubuh manusia dalam jumlah yang kecil seperti enterobacterstreptococcus, dan staphylococcus. Jumlahnya kurang dan membiak dalam lingkungan 50 ribu pertumbuhan.
  • Kajian tidak menemui jenis kuman yang beragam dan berbahaya di badan kucing. Kesimpulan sains merumuskan bahawa kucing tidak mempunyai kuman dan mikrobakteria. Air liurnya bersih dan boleh membersihkan seluruh badannya.
Ulasan doktor yang bergiat dalam bidang kuman, Dr. George Maqshud, ketua laboratorium di Klinik Haiwan Baitharah, jarang sekali ditemui kehadiran kuman pada lidah kucing. Jika mempunyai kuman, itu tandanya kucing itu akan atau sedang sakit.
Ini amat berbeza dengan anjing. Dr. Gen Gustafsirl menemui kuman yang banyak pada anjing. Manusia pula mempunyai kira-kira 25% kuman berbanding yang ada pada anjing. Kucing hanya mempunyai separuh sahaja kuman berbanding yang didapati daripada manusia. Doktor haiwan di klinik haiwan Damaskus, Said Rafah menegaskan bahawa kucing mempunyai peranti pembersih yang bernama lysozyme.
Mengapa kucing kurang menggenari air? Ini adalah kerana air merupakan tempat yang sangat subur dalam pertumbuhan bakteria. Kucing juga sangat menjaga kestabilan suhu tubuhnya. Inilah sebenarnya yang menyebabkan kucing agak liat untuk dimandikan.
Jika diperhatikan, kucing tidak banyak berjemur dan tidak suka mendekati air. Tujuannya agar bakteria tidak berpindah kepadanya. Inilah yang menjadi faktor yang membuatkan kuman tidak ada pada tubuh kucing.

Hadith-Hadith Mengenai Kucing

Kabsyah binti Kab bin Malik menceritakan bahawa Abu Qatadah, mertua Kabsyah masuk ke rumahnya lalu ia menuangkan air untuk wudhuk. Pada masa itu datang seekor kucing yang ingin minum. Lantas ia menuangkan air di bekas untuk kucing itu minum. Kabsyah berkata, “Perhatikanlah”. Abu Qatadah berkata, “Apakah kamu hairan?” Kabsyah menjawab, “Ya”. Lalu Abu Qatadah berkata bahawa Nabi SAW pernah bersabda, Kucing itu tidak najis. Kucing binatang yang suka berkeliling di rumah (binatang rumahan), (HR At-Tirmidzi, An-Nasai, Abu Dawud, dan Ibnu Majah).

Diriwayatkan dari Dawud bin Shalih At-Tammar dan ibunya yang menerangkan bahawa hambanya memberikan Aisyah semangkuk bubur. Namun ketika ia sampai di rumah Aisyah, tenyata Aisyah sedang solat. Lalu ia memberikan isyarat untuk menyimpannya. Sayangnya setelah Aisyah selesai mendirikan solat, ia lupa adanya bubur. Datanglah seekor kucing lalu memakan sedikit bubur tersebut. Ketika Aisyah melihat bubur tersebut dimakan kucing, Aisyah lalu membersihkan bahagian yang disentuh kucing dan Aisyah memakannya. Rasulullah Saw bersabda, “Ia tidak najis. Ia binatang yang berkeliling”. Aisyah pernah melihat Rasulullah Saw berwudhuk dari sisa bekas jilatan kucing, (HR AlBaihaqi, Abd Al-Razzaq, dan Al-Daruquthni).

Subhanallah. Itulah kucing pada pandangan Islam. Menyayanginya adalah sunnah. Membuat perkara sunnah mendapat balasan pahala. Dan hikmah dan kebenaran Islam yang tidak melarang manusia bercampur dengan kucing yang telah dituturkan oleh Rasulullah sejak 1500 tahun yang lalu telah dibuktikan dengan fakta sains sekarang.

thanks uolls :) 

10 sebab kemajuan JEPUN

こんにちは
ko'nichiwa ! haha...aku dah speaking jepun, well entry kali sal jepun, so kena la ada aura2 jepun..hehe ! cakap pasal jepun, perkara utama terlintas dlm fikiran ialah soal kemajuan jepun yang tidak boleh dinafikan. actually jepun adalah negara yang aku minat dari segi pemandangannya disebabkan negara bersalji tebal dan SAKURA..hehe ! memang sangat cantik !
nagara kita ada DASAR PANDANG KE TIMUR, di mana kita mencontohi negara jepun dari segi kemajuan. so, jom tengok apakah sebab jepun ni boleh maju...checkout!


1. Di Jepun di ajar pada awal sekolah rendah sehingga darjah enam dengan satu matapelajaran yang dinamakann “Jalan kearah Akhlak” dimana pelajar mempelajari akhlak/etika dan cara berdepan dengan orang.

2. Tidak ada kegagalan/failure pada awal sekolah rendah sehingga ke peringkat tiga pertengahan, kerana objektifnya ialah mendidik dan menanamkan konsep dan pembentukan pribadi/watak, bukan sahaja pendidikan dan indoktrinasi(dictation).

3. Jepun walaupun salah satu Negara terkaya didunia, mereka tidak mempunyai orang gaji (servants), ibu dan bapa bertanggungjawab di rumah dan keatas anak-anak mereka.

4. Kanak-kanak Jepun membersihkan sekolah mereka setiap hari selama 20min bersama-sama guru mereka. Faktor ini membawa kearah kemunculan generasi Jepun yang sederhana dan minat kearah kebersihan.

5. Kanak-kanak disekolah akan membawa berus gigi yang telah di “disinfected”/sterilkan, dan mereka membersihkan gigi mereka disekolah setiap kali lepas makan bagi mengekalkan kesihatan pada usia yang muda.

6. Pengetua sekolah akan memakan makanan pelajarnya selama setengah jam bagi memastikan keselamatan mereka, kerana pengetua menganggap pelajar adalah masa depan Jepun yang perlu diberi perlindungan.

7. Pekerja pembersihan di Jepun digelar sebagai “Jurutera Kesihatan” yang gajinya sebanyak 5000 hingga 8000 USD sebulan, tertakluk kepada ujian bertulis dan lisan.

8. Di larangan mengunakan handphone didalam tren/keretapi, restoran dan tempat-tempat yang tertutup, dan dinamakan status ‘silent’ di handphone sebagai “akhlak/etika”

9. Jika anda pergi ke restauran buffet di Jepun, anda akan dapati bahawa setiap orang akan mengambil makanan dengan kadar yang di perlukan sahaja, dan tidak akan meninggalkan apa-apa makanan diatas pingan.

10. Kadar kelambatan keretapi/tren adalah sebanyak 7 saat sahaja dalam satu tahun, ini kerana mereka adalah orang yang tahu akan nilai masa, dan gemar kepada ketepatan saat dan minit.


sunber asal :) http://www.facebook.com/photo.php?fbid=521265741257650&set=a.140501556000739.30439.140501459334082&type=1&theater

 

no.pin UPU & tajaan biasiswa untuk lepasan SPM & STPM? sini!

assalamualaikum, hyee! it's been long time i'am leave my blog. no update.actually, see i've change totally my blog..maklumlah dah 2013 :) everything was new! well, tetiba i excited sangat to update myblog..mentang-mentang la kan new l0oking...hehe! ok now let's i story what i mention above...

JOM MASUK "U" ! yeahh that's the point....
i know, all of u was puzzled, bila agaknya nak beli no.pin??? no.pin for what?? tuk intake upu 2013 leww sayangssss :) include me! dengan adanya wifi dekat myhome...i'am being lazy to do the housework and 24 hours facing wif my laptop.. :D
so, last day i ada check juga laa...bila agaknya no.pin ney kena jual..? guess what? sayangs sayangs sekalian boleh beli no.pin dkt BSN bermula 7JAN till APRIL..don't rush :)
even result belum keluar, tak pa..korang isi jeww mana "u" yg korang nak masuk..manalah tau result korang kedebabo0m! :D tak silap i, ada 8 choice..and 4 dari atas..korang kena pilih kos yg BERBEZA! then the else...pandai pandai korang leww :) apa yang penting yg i nak mention sini..korang kena lah think wisely...choose ikut kelayakan korg..nak taw mcm mana? tengok lah syarat AM and syarat KHAS program tu.. :) means sini, nnti ada 3 kali kemaskini, so..bila dapat result nanti..make sure, korang pilih ikut kelayakan :) apa apa pun, for more information..check dkt sini http://upu.mohe.gov.my/

ok sayangs! dah habis pasal UPU, now i want to share something...menarik ney bagi sesiapa yg nak biasiswa...i pun nak..hihi! apa yg menarik tentang biasiswa ney..either korang nak sambung study kt local university tau pun luar negara..paling best bila dapat tajaan belajar dkt luar negara kan..kalau ada rezeki, i pun nak :) actually, yg korang tau..tajaan sambung belajar ney siapa yg buat?pihak mana?
a few korang tau JPA kan.. :) yes! but, ada banyak lagi sumber yg korang boleh rujuk tuk tajaan biasiswa..
pernah dengar tajaan biasiswa dari petronas? ah..ini biasanya kos engineering mcm tu lah..sampai luar negara pun ada..sapa yg minat and result gempak tuu, boleh mohon sini :) check here http://spmonline.petronas.com.my/

kalau dari JPA tu, biasanya kos medik, semua tau kan..negara yg terpilih tuk kos medik ney like india, russia, indonesia..and so on laa,
engineering tak silap i pun, ada juga.. :) for more information, check here http://www.jpa.gov.my

selain drpd itu, tajaan biasiswa juga boleh korang dapatkan melalui pihak swasta..depand laa
i'am not sure, but..pernah dengar biasiswa karangkraf? yeaa...i pun berminat ney..kalau result ok, i pun nak juga :) i tahu sebab, i ney pelanggan setia majalh RAPI, dlm tu ada iklan sal biasiswa ney..ok i share ckit tuk korang :)
kelayakan :
warganegara malaysia & berumur kurang dr 25 tahun.
keputusan cemerlang SPM minimum 8 kepujian / STPM, MATRIKULASI, & DIPLOMA, at least CGPA 3.00.
aktif sukan & kokurikulum
pendapatan isi rumah kurang drpd rm5000

cara nya korang kenalah muat turun form dkt web karangkraf :) check sini www.karangkraf.com/dana

ok! rasanya itu sahaja yg i nak share.. :) thanks for read!