karnival coklat

assalamualaikum..hye guys! kita berjumpa lgi...
i just come back from kk...tempat my m0m :) that's why i'am rarely onl9..update blog pun tak dpt..skrg kt kg nak membebel panjg lebar dkt blog ney everytime boleh..hihi! time i kt kk tempoh hari..mym0m bring me to penampang hall...i'am puzzled why? why? rupa-rupanya..ada karnival coklat sekali dgn open interview..
actually banyak juga org pegi kt karnival tu..termasuklah..students from UITM kk, UMS kk, and other institute..wahh! s0 crowded and meriah..but, cuaca hari tu..HOT sangat! dah la tk da bawa payung..haiihh! nasib tk migrain..haha!

dkt luar hall tu...memang banyaklah khemah2 kan..dah namanya karnival :) mcm2 agensi ada..and dorg juga ada tawarkan j0b, depand on your qualification..ermmm! mcm i, baru habis STPM, guna sijil spm kan..
but, not bad..j0b yg ditawarkan pun okey2 and salary pun boleh tahan jugalaa..menarik bukan :)

jalan punya jalan..termasuk pula dkt satu khemah ney, maw tau apa..it's jpam(jabatan pertahanan awam)
d0n't know what is't? ala..yg pakai uniform biru tuu..ermmm! actually i'am never interest with any j0b yg beruniform ney..haha! belum sempat i nak keluar dr khemah tu..terus pagawai jpam tu tarik bawa masuk dlm khemah tu..eh eh kak 0i! nak culik org ke? haha! geram memang geram time tuu..mcm nak lempang jeww kakak tu...haha! i'am not hve choice..so ikut jeww lerr..apa laa kakak ney maw,??

after tu, kakak tu ask me," u know about jpam ?" i jawab.."yaa" rupanya akak tu nak tanya..either i want to be volunteer jpam ke tak? eyaa..sementara tunggu result stpm..why not u jadi volunteer?? haaiih!
yaaa, i pernah bercita2 tuk jdi volunteer..but, not jpam..nak taw apa? volunteer p GAZA..haha!
haiihh! masa tu..terfikir juga..is't i can be volunteer?? actually volunteer jpam ney kerja dorg tol0ng2 polis s0 0n mcm tu laa...
funnnyyyyyyy! i can't..but, bukan volunteer semata mata key..dorg juga akan kasi amount rm1500 per month..menarik bukan?? haha..lastly,,terus ragut pen dkt tangan akak tu..then isi borang volunteer..haha! nampak tak gelojoh nya saya time tuu..TAK TAHU MALU! hehe

so..so..so.., memang cuaca time tuu..panas sangat! cepat2 i masuk dewan dgn mym0m..
dkt luar dewan tu pulaa, ada akak dua org ney tengah buat demo COKLAT!..kebetulan pula..i ney memang gileee coklat..dah tak sedarkan diri..balik2 i ambik coklat tu..mentang2 laa free kan..kalau bole nak diri sebelah akak2 yg buat demo coklat...nampak tak tamaknya i time tu..haha! kau jangan..nanti tak pasal2 i kena simbah dgn coklat..hehehe!

rasanyaa...memang sedap mcm cadbury juga..even local coklat.., nampak sangat boleh bersaing dgn coklat international..hehe! tak tipu key,, memang sedap! tu laa pasal balik2 keluar masuk dewan, semata2 nak makan coklat demo tuu..haha!..dkt sebelah coklat ada form dorg sediakan..tuk siapa2 yg berminat nak mengikuti kursus usahawan coklat..menarik bukan? my m0m terus tolak2 i..suruh ikut tu kursus usahawan coklat..fees about rm250 for two days...dkt sana nanti, dorg akan ajar dr A-Z about coklat ney..berbaloi jga lah..makan pula free :) i suka ney kalau ada mkn free ney..hoh0! tak tahu malu lgi..:)

actually banyak juga benefit nyee kalau u0lls ikut kursus tuu..bukan sahaja pandai buat coklat....buat duit pun boleh,,nak taw mcm mana?..u can do part time job, bisnes online keww? ambil tempahan org keww? such as for hantaran kawin, birthday party...and mcm2 lagi..terfikir tak? haha! ney laa angan2 i
it's start 2013..u isi jeww form tu,,then hantar with payment rm250..ok done!

sorrylerrr..tak da photo nak uplode, time tu lupa bawa camera..nak guna phone tak best..lainlaa kalau phone i galaxy kan...hehehe!
anyway thanks for read :) walaupun agak melarut..hehe!
lastly support our local brand :)


mengapa kucing sangat istimewa???

assalamualaikum, now i want to share about cat cat cat ! cat is my life...dari kecik sampailah dewasa suka sangat dgn kucing :) i don't understand why some people dislike these cats??? 0oh! why why why?? cat is cute..but, mayb they're tickled or takut kena cakar kot..funny! cat will not scratch ok, isn't tiger or lion...
it's spoilt, cute eyes, hihi! i like MARU. it's origin from japan..i got u soon maruuuu ! ok, now mengapa kucing sangat special?? adalah sedikit info yg bole i share for all cat's fans...check out!

1. cat can run with speed above 30 kilometers perhour (short distance about 30 miles perhour)

2.cat's hearing more better than dog & can hear high frequency sound till two oktaf more high than human.
w0w!

3.based on biology, cat's brain similar with human brain.even in it's brain exist one part that similar with human brain which is EMOTION..so don't hurt your cat..hihi!

4.the cat can jump five times than it's high

5.the first astronout of cat is FELICETTE from france in 1963. amazing right!

6.cat can make more than 100 vocal sound, while dog only can make 10 vocal sound.

7.cat will closed it's eyes when it's happy and chill :)


ok how is't??? 
anyway thank for read :)


snap ! snap ! si me0ooww


assalamualaikum
this is my cat..n0t t0o cute..but, bole tahan jugalah..it's a mix..wahh! actually semua org bole nampak..it's a SIAM cat..it's a female..it's named Lady p0ocai..aikk! mcm nama jantan jerr..whatever ! hihi..time tengah syok2 makan mangga ngan belacan..slirpppp ! sedapppp....tiba2 pula c me0oww ney..kacau2..bukan nak ikut makan mangga..tapi nak manja2 gituuuu...:)




















kisah kucing NABI.....mueeza yg patuh kpd tuannya


Setiap Nabi menerima tamu di rumah, baginda selalu mengendong Mueeza dan ditaruh di atas pahanya. Salah satu sifat Mueeza yang paling Nabi sukai ialah: Mueeza selalu meng"meow" ketika mendengar laungan azan, seolah-olah ngiaunya seperti mengikuti lantunan suara azan.

Nabi berpesan untuk menyayangi kucing peliharaan seperti menyanyangi keluarga sendiri.

Pernah suatu kali Nabi hendak mengambil jubahnya dan ketika itu Muezza sedang tidur di atasnya.. Nabi pun memotong belahan lengan yang ditiduri Mueeza dari jubahnya supaya tidak membangunkan Muezza.

Ketika Nabi pulang ke rumah, Muezza terbangun dan merunduk kepada majikannya. Sebagai balasan, Nabi menyatakan kasih sayangnya dengan mengelus lembut ke badan kucing itu. Nabi menekankan bahawa kucing itu tidak najis.Bahkan diperbolehkan untuk berwudhu menggunakan air bekas minum kucing kerana dianggap suci.

Abu Qatadah berkata bahwa Nabi SAW pernah bersabda, “Kucing itu tidak najis. Ia binatang yang suka berkeliling di rumah (binatang rumahan),” [HR At-Tirmidzi, An-Nasa'i, Abu Dawud, dan Ibnu Majah].

Diriwayatkan dan Ali bin Al-Hasan, dan Anas yang menceritakan bahawa Nabi Salallahu ‘alaihi wasallam pergi ke Bathhan suatu daerah di Madinah.Lalu, beliau berkata, “Ya Anas, tuangkan air wudhu untukku ke dalam bejana.”Lalu, Anas menuangkan air. Ketika sudah selesai, Nabi menuju bejana.

Namun, seekor kucing datang dan menjilat bejana (bekas minum). Melihat itu, Nabi berhenti sampai kucing tersebut berhenti minum lalu berwudhu.

Si Kecil Dalam Cawan
Nabi ditanya mengenai kejadian tersebut, beliau menjawab, “Ya Anas, kucing termasuk perhiasan rumah rumah tangga, ia tidak dikotori sesuatu, bahkan tidak ada najis.”

Diriwayatkan dari Dawud bin Shalih At-Tammar dan ibunya yang menerangkan bahawa budaknya memberikan Aisyah semangkuk bubur. Namun, ketika ia sampai di rumah Aisyah, tenyata Aisyah sedang solat. Lalu, ia memberikan isyarat untuk menaruhnya.

Sayangnya, setelah Aisyah menyelesaikan shalat, ia lupa pada buburnya. Datanglah seekor kucing, lalu memakan sedikit bubur tersebut.Ketika ia melihat bubur tersebut dimakan kucing, ‘Aisyah ra. lalu membersihkan bahagian yang disentuh kucing, dan Aisyah memakannya.

Rasulullah SAW bersabda, “Ia tidak najis. Ia binatang yang berkeliling.” Aisyah pernah melihat Rasulullah Saw berwudhu dari sisa jilatan kucing, [Hadis Riwayat AlBaihaqi, Abd Al-Razzaq, dan Al-Daruquthni].

Hadis ini diriwayatkan dari Malik, Ahmad, dan imam hadis yang lain. Oleh karena itu, kucing adalah binatang, yang badan, keringat, bekas dari sisa makanannya suci.



thanks SEMEGA !


Assalamualaikum......, kum ! kum ! saya yg bernama miey merupakan group SSS..bukan sy0k sendiri,,tapi SEKOLAH SAINS SOSIAL..first dapat group ney,,seriously tak suka..hikhik! sebabnya tak same group ngan kawan2 satu klas saya..haha ! sekali baru kena kasi taw sekolah sains sosial..baru senyum lebar,,bab minat kan psikologi..hehe ! btw..best juga dapat join semega,,trip2 jadi siswi UMS,,acehhh !,tapi mana taw tahun depan betul2 bole jadi siswi ums..kan kan ! aminnnnnn! 

m0ment paling best time malam last tuu..aduhh ! nangis2 pulaaa saya,,jarang taw saya nangis..nangis pun time kucing saya hilang ary tuuu..hahaha ! maw kenapa? sebelum semega,,kitaorg ada masalah sikit dkt klas..besalaa tuu perempuan..gaduh2 manja! sekali time malam tuu,,merapatkan hubungan kami balikk...w0w! so sweet ! kawan2 saya naek p atas,,nangis sambil pelukk,,mak aiii ! nda suda saya bole tahan air mata ney,,acehh ! nangis juga akhirnyaaa..semega merapatkan hubangan kami balik,,al0lo !


adalagi 4 org cewekk ! tapi tedaa gambar dorg cni...besalaaa limited edition !
hehe !


korea high scho0l..0mg!

el0oo ! pejam celik..pejam celik,,dah buln 6 already..huwaaa..cepat betul masa berlalu..rasa diri ney dah makin tua..h0ho! actually this the last year i'am wearing scho0l uniform..yes! b0san gilewwww pakai uniform sekolh ney,,.selalu budak sekolh ckp mcm tu kan..me juga laa..hikhik! tapi kalo uniform sekolh cam uniform sekolh dkt korea..konpom tedaa yg bosan pakai..cun gileww..cute lagi t0h..aisehhmen! i'am fans of korea,,tapi nda laa terlampau smpai lupa diri..dressing pun ala2 korea..omg! jgn laaa yerr..malaysia tak sama cam korea..huhu!
actually saya suka tgok uniform sekolh dorg..cute sngt..j0m tgok!













aikkk ! nda maw tinggl..hehe..alo0lo  cumill doh!

sweett d0h! btw..saya tengah tunggu drama 0ppa lee min ho yg baru.."faith"









teropong 11 naluri lelaki


1. lelaki lebih gemar mengamalkan sikap berdiam diri. so, jgn ambil hati bila kata2 & perbuatan anda tak dihiraukan

2. lelaki memang suka memandang wanita lain meskipun anda ada di sisi, tapi itu bukan bermakna mereka merancang tuk curang

3. lelaki bersikap single-minded & hanya bole melakukan 1 perkara sahaja pada suatu masa

4. lelaki suka berterus-terang.mereka akn berkata mengenai sesuatu secara terang-terangan berbanding wanita yg suka memendam rasa

5. bukan hanya berterus-terang, lelaki juga menyampaikan apa yg ingin diluahkan secara langsung berbeza perempuan yg lebih gemar berkias tentang sesuatu

6. lelaki kusyuk bila menonton televisyen, jadi jika anda ingin berkata sesuatu pada mereka, katakan pada waktu iklan.hanya pada masa itu sahaja mereka akan mendengar percakapan anda

7. paling tidak disukai lelaki ialah mendengar & menerima arahan.biar sepenting mana pun anda, mereka tetap tidakmenyukainya

8. jgn menyembunyikan apa2 drpd pasangan anda, jika tidak mereka akan berlagak bodoh bila berlaku sesuatu
9. lelaki suka jika pasangan dapat menyuarakan perasaan atau pemikiranya dgn jeles, tanpa perlu ayat berbunga-bunga kerana mereka tidak memahaminya

10. tidak semua lelaki mampu mengingati tarikh2 penting seperti ulang tahun perkahwinan, hari lahir, & sebagainya

11. mudah lupa. apa yg dikatakan ole lelaki hanya mampu diingati dlm tempoh 7 hari sahaja



" SHARING IS CARING "
credit by -rapi-

pramugari taiwan cun

                                                 assalamualaikum reader!
yuhuu ! tak lama lagi cuti sek0lah...suka nya ! hehe...u all time kecik kecik dulu,,,ala..time kamu kamu ney sekolah rendah,,cehh ! apa cita cita korang??? jeng3x...time tuu mana daa cita cita maw jadi surirumah yg berjaya kan,,hekhekhek ! paling paling,,i want t0 be lawyer laa,,p0lis laa,,cikgu laa,,,hehe!
sampai ada yg mahu jadi penyanyi,,wahh gituu ! don't worry aku s0kong,,hehe ! mcm cerita pisau cukur tuu,," cita cita saya, saya nak kawin anak tan sri " syabas !..hee ! 0key,,kalo aku dulu time kecik kecik bercita cita ingin menjadi seorang pramugari ! wahh ! eyaa betul betul ney..hehe,,sebab time kecik kecik aku suka teng0k kapal terbang..haha !,,sekarang cita cita aku ingin menjadi surirumah yang berjaya !..hehe ! w0key,,ckp pasal pramugari ney,,dekat taiwan ada satu airlines A.K.A jet hell0 kitty !
sehsehseh ! mcm sy0k ney,,peeuuwww ! betul..kapal terbang taiwan berk0nsepkan hell0 kitty !,,termasuklah pramugari dorang,,fuhh memang cun ! me jelez !..hehe !

okey j0m kita teng0k

naa tadaa ! kan c0mel ell0 kitty ! wahh ! mcm maw try...b0leh jadi c0mel kah ney kalo naek jet ney,,haha ! haruslahh

dari kapal terbang sampai isi isi kapal tuu hello kitty,,teng0klaa ney cawan dia,,kalo naek jet ney,,b0le tapau kah cawan tuu??? huhu ! boleh laaa...hahaha !

apa ney??? mcm tissue kan,,cute nyaa ! 


ahhh ! ini dia ! jet hell0 kitty ! rasa rasa nya laa kan penumpang lelaki nak kah naek jet ney?? huhu !
sporting laa sikit...hehe naek saja laaa !


yeaahh ! jet hello kitty berjaya mendarat dengan jayanya !
satu aku maw tanya,,,pil0t jet ney lelaki kah perempuan?? kalo lelaki,,kamu memang paling menang laa,,haha ! pandu jet hell0 kitty !

malaysia nanti buat mcm ney laaa,,tapi bukan ell0 kitty,,bob0boi kah,,upin ipin kah,,ben10 kah,,kampung boy kah !
seh ! sampai macam tuu sekali,,hahaha !

okey laa that's all,,,thanks f0r read ! enjoy the jet okey ! nanti kita jumpa di taiwan
babai !





bus hell0 kitty..p0n ! p0n !

                                                          p0n ! p0n !
                                     yuhuuuu ! bas sek0lah suda sampai awak !
                              sehsehseh ! tiba2 ja ney rasa maw pegi jep0n ! mcm best ! aww !
bukan pa..bas sek0lah dekat jep0n ney lawa lawa...perrgghh ! sangat kreatif,,salah satu daya penarik budak budak tuk pegi sekolah...cehh ! kalo di buat di malaysia macam tuu,,k0nfom best nda p0nteng sekolah!
cehhwah ! k0non laa tidak p0nteng ! haha ! apa apa pun memang cantik laa bas sek0lah dekat jepun !
awak,,macam macam design bas tuu,,ada hello kitty, doraem0n, thomas n fren yg dekat astr0 ceria tu!
                                                       untuk kita kita jerr !
buat laaa bas sekolah mcm tuu dekat malaysia...versi b0bob0i, ben 10, apalagi ahh,,hehehe !

j0m teng0k :-)


tadaaa ! elo0e kitty !


yuhuuu ! 


yeahh ! thomas n fren ! priitt ! priitt !

hahaha !

ann ! ann ! ann ! d0raemam0n !


w0key !
that's all kbaii !
see you in jep0n !
hee!